BLOG: Wat bezielt zo’n energiecoach?

Wim de Rooij heeft altijd de dingen gedaan waar hij zich goed bij voelt. Nu heeft hij een eigen bedrijf waarmee hij mensen begeleidt bij het uitvoeren van hun woonwensen waarbij ook naar het energieplaatje wordt gekeken. Ook zet hij zich als vrijwilliger in als energiecoach, daar is hij een paar uur per maand mee bezet.

“Tja, linksom of rechtsom moeten we toch energie besparen en ons huis op een andere manier verwarmen. Dat kan best lastig zijn. Dit is afhankelijk van je woning, financiën, interesse en tijd. En ik kan me goed voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.”

De Rooij is van huis uit techneut en bovenal ervaringsdeskundige: hij heeft zijn oude stadsboerderij gerestaureerd. “Ik merk dat ik als energiecoach een hoop onrust wegneem door rustig en stap voor de stap de mogelijkheden door te nemen. Maar vooral door heel goed te luisteren en door te vragen naar de wensen van de bewoners zelf.”

Besparen, isoleren en dan opwekken

“Wat ik als energiecoach doe, is mensen een mogelijke route naar energiebesparing of energieneutraal wonen voorspiegelen. Vaak begin je met isolatie- en ventilatiemaatregelen. Daarna komen de maatregelen aan bod die energie opwekken zoals zonnepanelen. Natuurlijk hebben we het ook over hele gemakkelijke, snelle manieren van energie besparen. Immers: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet meer op te wekken!”

Onafhankelijk advies: onmisbaar

De Rooij komt het steeds weer tegen: de noodzaak van onafhankelijk advies. “Bijvoorbeeld het maximaal aantal zonnepanelen op je dak laten leggen omdat je je rijk rekent met de huidige salderingsregel. Die gaat in de toekomst veranderen. Het is belangrijk dat er iemand is die ze daarop wijst, iets dat niet automatisch door de leverancier gedaan wordt.”

Het advies kan ook zijn: ‘doe niets’

“En heel eerlijk: soms kom ik in zo’n oud huis waar de bewoners nog enkele jaren willen blijven wonen.  Als ik – gezien de staat van het huis- inschat dat de nieuwe kopers de boel toch opnieuw gaan aanpakken, dan adviseer ik om gewoon lekker op deze manier te blijven wonen en niets te doen, hooguit wat comfort-verhogende maatregelen aan te brengen.  Kijk, dát is ook een passend advies.

Keukentafelgesprek

Wil je ook een energiecoach bij je thuis uitnodigen? Dat kan. Het keukentafelgesprek kost je niets!