BLOG: Hoe vaak maak jij je ventilatie schoon?
Publicatiedatum: 8 september 2021
Je hoort er sinds corona steeds meer over: ventileren. Een goed geventileerde woning is een beter voor je gezondheid. En hoe beter geïsoleerd, hoe belangrijker ventilatie is. Naast het hebben van een goed werkend ventilatiesysteem is ook het onderhoud van belang. Maak jij je ventilatiefilters genoeg schoon?
Check snel of je de filters van je ventilatie vaak genoeg reinigt om goed te functioneren:
- Heb jij alleen natuurlijke ventilatie? (+/- tot 2014)
- Heb je mechanische ventilatie? (+/- vanaf 1975)
- Heb je balansventilatie met warmteterugwinning? (+/- vanaf 1992)
Heb jij alleen natuurlijke ventilatie? (+/- tot 2014)
Ventileer jij alleen met open ramen? Dan zal er een moment komen dat je anders gaat ventileren als jij jouw woning beter wilt isoleren. Oriënteer je goed op de ventilatiemogelijkheden.
Ventileer jij met een ventilatierooster? Dan moet je ook met regelmaat de ventilatierooster schoonhouden.
- Haal de kap eraf waar kan;
- Zuig met de stofzuigerslang het vuil weg;
- Neem het af met een doek;
- Plaats de kap er weer op.
Een kind kan de was doen!
Tip van de energieadviseur:
“Heb je alleen natuurlijke ventilatie? Dan kan de kwaliteit van de lucht nog best lang goed blijven als de woning kieren en naden heeft. Is er al geïsoleerd? Dan moet je aan de luchtkwaliteit gaan denken. Je kunt overwegen om automatisch geregeld ventilatierooster te plaatsen, vraaggestuurde ventilatie of zelfs over te stappen naar een balansventilatie met warmteterugwinning.”
Heb je mechanische ventilatie? (+/- vanaf 1975)
Heb je mechanische ventilatie met een ventilatiebox? Dan moet je die elke maand schoonmaken.
- Haal de stekker uit het stopcontact en wacht 10 seconden
- Open de ventilatiebox
- Maak de ventilatiebox schoon met een stofzuiger en een doekje
- Doe de ventilatiebox weer dicht
- Stop de stekker weer in het stopcontact
- Reinig ook de ventielen in de badkamer, douche en keuken. Deze kun je eruit trekken en met een sopje schoonmaken.
Vergeet niet je ventilatiekanalen iedere acht jaar te laten reinigen. Dit is belangrijk omdat daarmee voldoende lucht door de kanalen kan stromen. Zo ben je verzekerd van voldoende frisse lucht.
Tip van de energieadviseur:
“Misschien is je ventilatiebox toe aan vervanging. Dat kan wanneer deze oud (15 á 20 jaar) is of wanneer het te veel lawaai maakt. Je kunt dan een nieuwe ventilatiebox aanschaffen met een nieuw type ventilator. Die is dan stiller en zuiniger. Je kunt ook kiezen voor een ventilator die vraaggestuurd is. Dit is een kleine ingreep. Je plaatst een paar sensoren in de woning en je ventilatie detecteert zelf wanneer hij extra moet ventileren. Bijvoorbeeld als je aan het douchen bent of als er veel mensen in je woning zijn.”
Heb je balansventilatie met warmteterugwinning? (+/- vanaf 1992)
Balansventilatiesystemen hebben filters. En die moet je ten minste vier keer per jaar controleren en zo nodig schoonmaken. Je zult zien dat er na enkele maanden al behoorlijk wat vuil in zit. Twee keer per jaar moet je de filter ook vervangen. Weet je niet hoe je bij de filter komt? Zoek online de handleiding van je installatie op. En vergeet niet je ventilatiekanalen iedere acht jaar te laten reinigen.
Tip van de energieadviseur:
“Is je ventilatiebox ouder dan 15 jaar, controleer dan of je nog een wisselstroomventilator hebt. Je kan de ventilatiebox laten vervangen door één met een gelijkstroomventilator. Die is zuiniger en stiller. Balansventilatie kan je ook vraaggestuurd maken. Bij het vervangen van de ventilatiebox schaf je dan ook enkele sensoren aan. Dan worden de ventilatiestanden automatisch op het juiste niveau aangepast .
Woon je in een nieuwbouwhuis? Reinig en vervang de filter dan nog vaker. Bouwstof kan nog lang ronddwalen in de woning.”
Stel je vraag
Blijf op de hoogte
Meld je, net als 18.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.
Meld je aan voor de nieuwsbrief!