10 tips om je energierekening binnen de perken te houden

Tips die je snel en gemakkelijk toepast

Met de stijgende energieprijzen is het verstandig om je huis én je eigen gedrag goed onder de loep te nemen. Met deze 10 tips houd je de stijging van de gasprijzen een beetje binnen de perken.

1.     Kier- en tochtstrips

Het dichten van kieren en naden met tochtstrips is een snelle en goedkope manier om energie te besparen. Het is een makkelijke manier van isoleren en je kunt het zelf uitvoeren. Naast een comfortabelere woning bespaar je zo’n 70 m3 gas. Tochtstrips schaf je al aan van zo’n  € 5,- per 10 meter.

Houd de Facebookpagina van Energieloket Rivierenland in de gaten. Binnenkort starten we met een challenge om de kieren van jouw woning te dichten!

2.     Deurveer/ deur achter je dicht

Voor de meesten van ons heel logisch maar de deur achter je dicht trekken bespaart energie! Met name de deuren naar koudere ruimtes toe. Bijvoorbeeld de deur van de woonkamer naar de gang. En hulpmiddel hiervoor is het plaatsen van een deurveer of deurdranger. Een deurveer kost tussen de € 5,- en € 20,-. Wist je dat je hiermee honderden euro’s per jaar kunt besparen?

3.     Temperatuur lager zetten, vooral ‘s avonds

Eerst een trui aantrekken, dan pas de thermostaat omhoog. We weten het allemaal, maar wellicht stimuleren de stijgende energieprijzen ons voldoende om dat ook echt structureel te doen. En niet alleen jij, maar al je huisgenoten. Wil je niet wakker worden in een koud huis? Neem dan een klokthermostaat die vroeg in de morgen vanzelf aan en daarna weer vanzelf uitgaat.

4.     Lampen uitdoen/ centrale schakelaar

Hoeveel lampen heb jij ’s avonds aan? Die bij de bank, de tafel en bij de leesstoel? Kan dat er niet één minder zijn? Of eigenlijk, waarom zou je er meer dan één aandoen?

En hoe zit het met ander onnodig energieverbruik? Denk je dan ook aan de computer, printer, tv, opladers in het stopcontact etc.? Wil je dat niet meer vergeten? Installeer dan een centrale schakelaar. Eén knop waar je alle apparaten aan kunt sluiten die je in één keer uit wilt doen als je de deur uitgaat. Vraag hiernaar bij je elektricien.

5.     Cv op 60˚

Je cv op 60˚ zetten kost je één minuut. Met deze snelle besparing bespaar je veel gas. Bij een geïsoleerde woning kun je dit doen zonder verlies van comfort of risico op een koude douche.

Klik hier voor de handleiding van jouw cv-ketel.

6.     Radiatorfolie

Er is een snelle en goedkope manier om te voorkomen dat de warmte verloren gaat aan de achterkant van de radiator en de muur, namelijk radiatorfolie. Radiatorfolie kun je gewoon zelf bevestigen. Lees hier het stappenplan.

Drie éxtra tips om efficiënter je verwarming te gebruiken:

  • Sluit ’s avonds en ‘s nachts je gordijnen, dat heeft een isolerende werking.
  • Houd radiatoren vrij. Zorg dat er geen gordijnen (of andere zaken) voor of over de radiator hangen.
  • Sluit ’s avonds en ‘s nachts je gordijnen, dat heeft een isolerende werking.

7.     Isoleer je leidingen

Verduurzamen hoeft niet altijd groots en duur te zijn. Heb je verwarmingsleidingen lopen in kamers die niet per se verwarmd hoeven te worden? Denk bijvoorbeeld aan je zolder of misschien zelfs kruipruimte? Schaf dan een paar isolatiebuizen aan en voeg ze om de leidingen. De isolatie kost je een paar tientjes en het installeren is een kwartiertje werk. Zo verspil je minder warmte.

8.     Vervang onzuinige huishoudelijke apparaten

Een oude koelkast of wasmachine kan een enorme energieslurper worden. Weet jij hoeveel die van jou verbruikt? Met een energiemeter van ongeveer € 10,- kun je dat berekenen. Verbruik je te veel? Overweeg dan een zuiniger exemplaar. Bekijk de energielabels in de (web)winkels en kies voor een energiezuinige variant.

9.     Enkel glas en oud dubbel glas vervangen voor HR++

Dat enkel glas niet energiezuinig is weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat ook met oud dubbel glas veel warmte verloren gaat. Als je oud dubbel glas vervangt met HR++ glas krijg je een significant hogere isolatiewaarde. Heb je ventilatieroosters? Kies dan meteen voor zelfregelende roosters.

10. Isoleren

Energie besparen = isoleren! Dat is eigenlijk de kern van het verhaal. Weet je niet zeker of jouw huis goed geïsoleerd is? Doe dan de isolatie zelfscan van MilieuCentraal.

Extra: nog meer tips

Er zijn nog meer tips natuurlijk. Kijk hier voor meer tips.

 

Publicatiedatum: 18 oktober 2021

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang vrijblijvend tips over energiezuinig wonen, subsidies en ontwikkelingen in jouw buurt.
  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Vul je woondossier in

In jouw woondossier (HOOMdossier) staan al je relevante woning-, energie- en gedragsgegevens. Dit vul je zelf in. Op basis van deze gegevens krijg je een actieplan op maat voor het verduurzamen van jouw huis. Het dossier geeft je dan inzicht in wat de maatregelen kosten en wat ze je opleveren. Een meerjarenplan met zowel energiebesparende maatregelen én onderhoudsplannen zijn hierin meegenomen. Erg handig om het er van tijd tot tijd weer eens bij te pakken.

Start met je woondossier