Zonnepanelen: had ik het maar eerder gedaan

Vol trots laat Maarten de Groot zijn huis met 20 zonnepanelen zien. De panelen liggen aan de achterkant van zijn huis, uit het zicht en zijn bijna niet te zien. Ze liggen nu al 4 jaar op het platte dak van zijn uitbouw. Toch heeft hij lang gewacht met het plaatsen van de zonnepanelen: maar liefst 8 jaar koesterde hij de wens om zonnepanelen te plaatsen. Maarten vertelt hierover: “Dat komt omdat ik telkens wachtte op nog betere zonnepanelen. Wat is dan een goed moment om ze te kopen? En ze worden elk jaar weer beter. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. En ik ben blij dat ik het gedaan heb. Misschien had ik het toch eerder moeten doen. Het is namelijk een goede investering: ik ga de panelen binnen 10 jaar terugverdienen. Ze wekken elk jaar gemiddeld 4200 kW op.”

Rendement zonnepanelen

“Ik heb gekozen voor zonnepanelen, vanuit een financieel oogpunt”, vertelt Maarten, “Het rendement op mijn zonnepanelen is op lange termijn hoger dan de rente op een spaarrekening. Als je zelf geld hebt, dan is investeren in zonnepanelen financieel aantrekkelijker dan je geld op de bank te zetten. Alleen met beleggen kun je net zoveel geld verdienen, maar daar zitten dan wel risico’s aan.” Maarten is door zijn werk goed thuis in geldzaken. Daarom zijn zonnepanelen en de terugverdientijd belangrijk voor hem. Hij maakt de zonnepanelen vier keer per jaar schoon. Helaas valt er een klein beetje schaduw op de zonnepanelen. Maar door de zonnepanelen slim neer te leggen is het verlies klein.

Elektrische auto

Maarten heeft nu ook al een paar jaar een elektrische auto. Een goede combinatie met de zonnepanelen. “Ik heb de elektrische auto gekocht toen er nog veel subsidie op zat. Het was voor mij financieel de beste keuze. Ik ben er erg tevreden over en de volgende auto zal ook weer een elektrische auto zijn.”

Vervolgstappen

Het liefst had Maarten een “autarkisch” huis gehad. “Ik vind het fijn om van niemand afhankelijk te zijn. Een zelf voorziend huis is dan een ultieme droom.” Een autarkisch huis is helemaal zelfvoorzienend: je maakt je eigen stroom, haalt je eigen water uit de grond en je hebt zelfs geen riolering meer. Een beetje leven zoals vroeger, maar wel bewust en milieuvriendelijk. De volgende stap die Maarten wil nemen is een WKO-systeem ofwel een systeem voor ondergrondse Warmte en Koude Opslag. “Maar deze systemen zijn nog erg duur. Als ik nog 10 jaar wacht dan zijn ze betaalbaar. Als er op kortere termijn subsidie op gegeven wordt, dan koop ik er een.”