Wonen in een eeuwenoud huis: heerlijk comfortabel!

De familie Van Erkel werd 10 jaar geleden verliefd op een huis uit 1910  aan de Genteldijk in Geldermalsen. Binnen no-time kochten Gerald en Loïs het. De verbouwing die ze toen deden beperkte zich tot een praktische indeling van de woning. En nu, 10 jaar later, vond er weer een verbouwing plaats. Maar deze keer ging het niet om de indeling, dit keer gingen ze puur voor comfort.

Loïs van Erkel: “Toen we hier onze eerste herfst meemaakten, kwamen we er al snel achter dat de grote muur in onze kamer heel erg koud was. En we moesten behoorlijk stoken om de schimmel op die muur weg te krijgen!”  Dat er flink gestookt moest worden, bleek wel uit de jaarlijkse energierekening. Gerald: “Tja, dan is het steeds afwegen: zetten we de kachel wat lager, doen we een extra trui aan en maken we de muur met een doekje schimmelvrij, of gaan we wat meer stoken?“

Met een dekentje op de bank

Loïs:” Het grappige is dat we er eigenlijk wel een beetje aan gewend raakten. Met een dekentje op de bank. Ach, het had ook wel weer iets. Maar echt comfortabel was het niet. En als onze ouders op bezoek kwamen…”

Gerald: “Het besef dat we echt iets moesten doen, was er natuurlijk al. Maar ja, waar begin je? En wat moet je dan precies doen? Wat zijn de mogelijkheden? En wie kan ons daarbij helpen? Is er geld voor die maatregelen? Dat soort vragen en onzekerheden weerhielden ons om echt actie te ondernemen.

Het comfort lonkte

Maar op den duur lonkte het comfort, de familie Van Erkel ging op onderzoek uit. Er moest iets met die muur gebeuren en vloerverwarming zou ook wel heel fijn zijn. Loïs: ”Een collega vertelde over haar verbouwing: zij maakte gebruik van de techniek om warmte uit de lucht te halen met een warmtepomp. Dat leek mij ook wel wat! Veel duurzamer ook.”

Wim Hendriksen van Installatiebedrijf Van Rooij werd erbij geroepen en die bekeek de hele woning. Hij kwam met het advies om naast vloerverwarming, een warmtepomp,  en een voorzetmuur aan de binnenkant van de kamer aan te brengen. Hendriksen: “We renoveren alleen bestaande woningen dus dit soort huizen zijn we al vaak tegengekomen.  We bekijken de woning als een totaal systeem, isolatie, verwarming, comfort en energie opwekking hebben allemaal met elkaar te maken. Omdat ze toch al voor vloerverwarming gingen en hun muur hebben geïsoleerd was dit een goed moment om een warmtepomp te installeren, zeker omdat ze ook graag zonnepanelen willen. Van Rooij heeft inmiddels meer dan 20 warmtepompen geïnstalleerd dit jaar. “Het wordt steeds populairder en dat is logisch: we hebben steeds minder gas en na de investering bespaart dit gas en geld.”

Stormachtige dagen

De verbouwing bij de familie Van Erkel is net achter de rug. De muren zijn geschilderd, er zit geen schimmel meer tegen de muur en de kasten kunnen weer gewoon tegen de muur aangezet worden zonder dat de inhoud verschimmelt. Loïs: “De eerste regenachtige en stormdagen hebben we al gehad. Het voelt nu al heerlijk aan. Bovendien voel ik me ook veel beter. Ik weet natuurlijk niet of dit door het betere binnenklimaat komt, maar het zou zo maar kunnen.”

Gerald is ook erg benieuwd naar de cijfertjes die deze winter zullen verschijnen: Wat levert het op? Wat doet het precies? Hoeveel energie gebruiken ze ’s nachts en overdag?

De winter zal het uitwijzen. Maar de voortekenen zijn erg goed in huize Van Erkel.

Ik wil ook comfortabeler wonen

Wil je net als de familie van Erkel comfortabeler wonen? Maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kom langs bij een van onze energieloketten of neem contact met ons op. Onze gratis en onafhankelijke adviseurs helpen je graag op weg