Willen we niet liever aardgasloos wonen?

Wat doe je als in je bijna 20 jaar oude woning je cv-ketel aan vervanging toe is? Overstappen op aardgasloos!?

In hun nieuwbouwwoning van 2005 in Tiel waren de stappen om te verduurzamen eigenlijk logisch. Toen de onderhoudsmonteur opmerkte dat er waarschijnlijk binnenkort een nieuw cv-ketel moest komen, stelden Lucien en zijn vrouw zichzelf de vraag: Willen we niet liever aardgasloos wonen?

Die keuze was gemakkelijk, het antwoord was: ja! Lucien: ”Naast natuurlijk minder CO2 uitstoot werd de keuze versterkt en beïnvloed door de gaswinning in Groningen, het debacle dat daar is ontstaan door alle schade en hoe de overheid daarmee omgaat. Dat doe je je mede Nederlanders niet aan toch? Minder gas verbruiken zorgt daar voor minder schade”.

Wat is er voor nodig om aardgasloos te wonen?

Inmiddels heeft huize Aspeling een warmtepomp die ook het sanitair-warmwatervat verwarmt, vloerverwarming, zonnepanelen en ze koken op inductie. Lucien:” Eerlijk is eerlijk, het gebruik van een warmtepomp maakt nu eenmaal geluid, maar dat valt enorm mee. We hebben een hoekwoning en de buitenunit staat aan de zijkant, waar niemand er last van heeft. Omdat de buitenunit geen sieraad is hebben we er toch een omkasting voor gemaakt. Hierdoor blijft hij ook beter schoon en hebben we zicht op een mooi groen dakje. ”De warmtepomp verdeelt de warmte over de unit voor de vloerverwarming (34 °C) en het warmwatervat (48 °C). Het warmwatervat is 270 liter groot en daarmee hebben ze voldoende warm water uit de kraan en kunnen ze comfortabel douchen. De vloerverwarming zorgt voor een behaaglijke warmte in de koudere maanden.

Uiteraard zijn er ook zonnepanelen

Een groot deel van de elektriciteit wordt opgewekt door de zonnepanelen op het dak. Lucien: Die zonnepanelen hebben in de afgelopen 12 jaar al 38.000 kWh opgewekt. Dat is een mooi resultaat. We gebruiken de elektriciteit voor het huis en voor de elektrische auto. Uiteraard koken we ook elektrisch; dat had achteraf gezien al veel eerder gemoeten!

Koken op inductie is veel prettiger.

Veel mensen kijken ertegenop om elektrisch te koken. Lucien: “Je moet er even aan wennen, maar het koken op inductie gaat veel sneller en het reageert ook veel sneller (op warmer/minder warm). Je kan ook timers zetten zodat het koken vanzelf stopt wanneer iets gaar is. Ook gaat er minder warmte verloren, je verwarmt alleen de pan en je staat niet zelf in de hitte. Ook het schoonmaken van de vlakke glasplaat is veel makkelijker. Sowieso geen gas in huis geeft een veilig gevoel, geen risico op koolmonoxidevergiftiging of explosies. En je hoeft op vakantie niet meer te denken: heb ik het gas wel dichtgedaan”?

Dat was vast veel gedoe die aanpassingen?

Lucien: ”Uiteraard is het leggen van vloerverwarming een klus; de warmtepomp wordt in een dag geplaatst. Nu het allemaal klaar en in gebruik is, zijn we er erg blij mee. Ons voorschot op de energierekening bedraagt nu 150,- per maand en dat zijn vooral de kosten voor de elektrische auto. De investering in alle duurzame aanpassingen heb ik waarschijnlijk in 7-10 jaar terugverdiend, dat is ook afhankelijk van de gasprijs die inmiddels weer wat lager is.”

Lucien hoopt met zijn verhaal anderen te inspireren ook duurzame keuzes te maken: “Zeker in een nieuwbouwwijk zoals Passewaaij waar wij wonen is dat volgens mij een no-brainer. Die huizen zijn gemakkelijk aan te passen, de werkzaamheden duren maar kort en je krijgt er veel voor terug. De mogelijkheden zijn op dit moment enorm groot. Ik begrijp ook dat niet iedereen het kan betalen. Maar laat je ook informeren over de subsidies en goedkope leningen die hiervoor zijn! Als je iets wilt doen, zou ik echt contact opnemen met het energieloket. Zij kunnen je precies vertellen welke subsidies er zijn!”