Vóór Appelpop moet het klaar zijn!

Mooi oud huis, gave plek en een ‘te koop’-bord in de tuin. Toen ze er nog eens langs fietsten kwam er wel iets bij: er moest veel aan gebeuren. Voor Remco en Esther Gooijer- Groenewoud was dit geen optie maar toch bleef het knagen. Een lang verhaal kort: ze hebben het gekocht en zitten nu midden in de verbouwing. Maar niet zomaar een verbouwing: het huis opknappen van energielabel G naar bijna energieneutraal.

Esther: ”Ik wilde met het oog op het milieu graag een duurzaam huis. Remco wilde vooral een comfortabel huis. Nadat we een energiecoach bij ons thuis hebben gehad, konden we ons al wat meer voorstellen over hoe dat er dan voor ons uit zou kunnen zien. Duurzaam en comfortabel gaan gelukkig hand in hand.”

“We volgen 90% van het woningpaspoort”

Energieadviseur Roelof Krijgsman van Betuwe Energie-advies maakte na een kennismakingsgesprek een uitgebreid woningpaspoort. Hierin staat stap voor stap beschreven hoe hun nieuwe huis energieneutraal zou kunnen worden, rekening houdend met hun overige woonwensen.

Remco: ”Ik denk dat we 90% van dat woningpaspoort opvolgen. Zo hebben we bijvoorbeeld ons huis niet helemaal aan de buitenkant geïsoleerd: het vooraanzicht zou dan veranderen. Dat vonden we niet mooi bij dit huis, op deze plek. Bovendien is het isoleren aan de buitenkant duurder dan dat je het aan de binnenkant doet. Krijgsman adviseerde vanuit onze keuzes. Dat werkte erg prettig.”

De aannemer leert ook weer bij

Remco en Esther komen niet onbeslagen ten ijs. Ze vinden het allebei erg leuk om zich in de materie te verdiepen en kunnen zelf meehelpen. De aannemer die ze kozen is een bekende. Een goede, maar geen specialist in het verduurzamen van huizen. Niet erg, vinden ze, hij staat helemaal open voor de technieken die dit duurzame verbouwproject vragen en denkt graag met ons mee. Remco: ”Met het energiepaspoort onder onze arm vertellen we wat en hoe we het uitgevoerd willen hebben.  De aannemer leert hier ook van en kan deze ervaring dan ook weer meenemen naar andere klanten. Dat geldt niet alleen voor de aannemer, maar ook van andere leveranciers die hier over de vloer komen. ‘Ach, u kunt ook wel met een stukje glaswol isoleren’, zullen ze hopelijk niet meer zo snel zeggen!”

Esther: ”We denken ook nog wel wat verder na, dat is het leuke. Zo willen we nog een ringleiding aanleggen rondom ons huis. Deze leiding vangt het regenwater op en leidt het naar onze put.  Zo hebben we straks altijd sproeiwater voor de tuin.

“Kies niet klakkeloos voor de makkelijkste oplossing”

Remco: ”Kies niet klakkeloos voor de makkelijkste oplossing: onderzoek eerst de mogelijkheden die er zijn en ga in overleg met je aannemer. Wij kozen er bijvoorbeeld voor om de bodem een stuk uit te graven, 50 cm piepschuim erin en dan pas het beton te storten. Dan maar een maandje langer verbouwen, niemand die daar later nog last van heeft. Het comfort en de energiebesparing blijven wél over.”

Volg het energieloket

We blijven bewoners volgen in hun verduurzamingsproces. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg het energieloket op Facebook om op de hoogte te blijven van haar en het energie besparen met kleine, simpele maatregelen. Al meer dan 18.000 woningeigenaren in de regio gingen je voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
koken op inductie