“Verduurzamen, we hebben er een sport van gemaakt.”

Verduurzamen, er wordt veel over gezegd en geschreven. Simon en Anja Dekker uit Zoelen gingen ermee aan de slag. “Je hoeft niet meteen heel je huis opnieuw op te bouwen. Verduurzamen kan ook kleinschalig. Iedereen kan verduurzamen. Wij begonnen met het vervangen van de halogeenspotjes door ledverlichting.”

2022

Tot de laatste zonnestraal

Simon en zijn vrouw Anja maken er een beetje een sport van om zo duurzaam mogelijk te leven. “Een eerste grote stap was het plaatsen van zonnepanelen. Ons vorige huis had een oost-westligging. Op beide daken lieten we panelen plaatsen om te kunnen profiteren van de eerste tot de laatste zonnestraal. De was- en vaatwasmachine draaiden alleen nog midden op de dag, het liefst als de zon scheen en niet tegelijk. We kwamen erachter dat we voor ons tweeën de wasdroger niet meer nodig hadden. Tsjonge, wat verbruikt dat ding veel energie! We hebben hem nog wel, maar gebruiken hem alleen voor noodgevallen.”

energie buren zoelen

Accu op de oprit

De volgende grote stap was het vervangen van de houten kozijnen en glas door kunststof kozijnen met HR++ glas. Simon vertelt: “Ons huis was inmiddels van energielabel C naar A gepromoveerd, maar we gingen door. Het schijnt dat een inwonend kind circa 500 kW per jaar verbruikt. Toen onze twee kinderen het huis verlieten, leverden we ineens veel stroom terug aan het net. Dat is niet optimaal, omdat salderen niet veel oplevert. Het beste is om de stroom in een accu te laden (mits je die energie natuurlijk wel weer gebruikt). We besloten om die accu op de oprit te zetten in de vorm van een tweedehands plug-in hybride.” Deze auto kan circa 35 kilometer op elektriciteit rijden. “Omdat ik onregelmatige diensten heb kan ik elke dag of ’s ochtends of ’s middags opladen. Mijn bestemmingen zijn net op die afstanden waarbij ik heen en terug elektrisch kan rijden, zodat ik gemiddeld 75% elektrisch rijd.”

Van het gas af

Deze zomer zijn Simon en Anja verhuisd van Odijk naar Zoelen. Ze hebben een huis waar al zonnepanelen op liggen, dus het opladen van de auto gaat gewoon door. “We hebben de combiketel verwijderd. Hij was achttien jaar oud en aan vervanging toe. Dit leek ons een mooi moment om de gasleiding af te laten sluiten en een warmtepomp te laten installeren. Hier komt best wel wat bij kijken. Er moet vloerverwarming komen en dat eist de nodige aanpassingen bij een houten vloer. We hoorden vaak over geluidshinder van de buitenunit, maar dat ding bij ons is bijna niet te horen. Wel heb je binnen veel ruimte nodig voor de installatie. Zeker in ons geval, omdat er nog zonnecollectoren op het dak bij komen. Zo’n warmtepomp is natuurlijk wel een hele grote uitgave, maar wist je dat je in de hypotheek € 9.000 kunt opnemen voor verduurzamen?”

Nog plannen voor de toekomst? “Momenteel zijn we bezig om de isolatie van de woning te verbeteren. Als dat gerealiseerd is moeten we natuurlijk op zoek naar de volgende stap…”

Bron: Simon en Anja Dekker – Gemeente Buren

Volg het energieloket

We blijven bewoners volgen in hun verduurzamingsproces. Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg het energieloket op Facebook om op de hoogte te blijven van haar en het energie besparen met kleine, simpele maatregelen. Al meer dan 12.000 woningeigenaren in de regio gingen je voor.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!
energie rivierenland