Van een bouwval uit 1860 naar een comfortabel huis

Midden in het dorp Beneden Leeuwen staat een huis waar sinds april druk aan geklust wordt. En dat was nodig: een huis – over beter gezegd een bouwval - uit 1860. Maar Wieb en Marga van Zuijlen kochten het 7 jaar geleden en konden er gelukkig doorheen kijken. “De plek is prachtig!”

2022

Dat je erdoorheen moest kijken, was wel nodig. Wieb: “Toen het huis gebouwd werd, waren de mensen hier doodarm. Je ziet dat ook terug in onze muren. Die zijn opgebouwd uit puin, zo’n beetje alles wat ze langs de weg konden vinden.”

Het stel besloot eerst de aanbouw aan de achterkant van het huis aan te pakken. De muren zijn inmiddels van binnen én buiten geïsoleerd. Wieb: “De muren zitten er schots en scheef in. Dus daar moest toch een wand voor gezet worden. Ja, en dan kun je dat meteen maar beter mee-isoleren.”

Voorbereid voor aardgasloos wonen is comfortabel!

Wieb en Marga doen veel zelf. Allebei werkten ze – naast hun werk – iedere dag aan het huis. “Natuurlijk hebben we het zo verbouwd, dat we in principe straks van het aardgas af kunnen. Dat gaat toch gebeuren. We hebben ons laten informeren bij vrienden en kennissen en zijn zo aan de slag gegaan.”

De aanbouw aan de achterkant van het huis is zo goed als klaar. Er ligt vloerverwarming, er zijn ramen in gemaakt en de isolatie is op orde. “We leven nu in het achterhuis en gebruiken amper energie. Het wooncomfort is nu al goed voelbaar: een wereld van verschil!”

Subsidie

Tijd om de voorkant aan te pakken. “We wilden graag weten of we subsidie konden krijgen en hoe we dat moesten regelen. Daarom hebben we een afspraak bij Energieloket West Maas en Waal gemaakt. De energieadviseur heeft ons goed geholpen. Zo kwamen we er ook achter dat de isolatie persé aan bepaalde isolatiewaarden moest voldoen, wil je subsidie ontvangen. Ook daarmee heeft de energieadviseur ons goed geholpen.” De grote dingen zoals het dak, nieuwe ramen, de isolatie en het stuukwerk hebben ze door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. De afwerking doen ze zelf. En daar kunnen ze nu aan beginnen!

De zonnepanelen leveren de warmte

“Voor de vloerverwarming gebruiken we onze zonnepanelen. Er liggen nu 13 op en dat is genoeg om hun huis warm te krijgen. Zelfs de Hot Tub in de tuin is altijd op temperatuur. Er is nog wel plek voor meer panelen. We zien wel wat we straks nog nodig hebben.”

Tips!

“Het klinkt als een open deur, maar zo belangrijk: laat je goed informeren. Ook als het gaat om subsidie: waar moeten de maatregelen precies aan voldoen om daadwerkelijk achteraf subsidie te krijgen? Hele belangrijke informatie.” Ook als het gaat om het nemen van de juiste beslissingen heeft Wieb nog wel een tip: “Als je aan de slag gaat met je woning, neem echt de tijd om te kijken hoe je het wilt hebben. Ga niet meteen alles overhoophalen. Wij hebben eerst een poos geleefd in de oude situatie. Daardoor wisten we veel beter waar we wat we waar en hoe wilden hebben. Sommige ideeën die we eerst hadden, hebben we gelukkig nog veranderd naar een veel beter idee!”

Volg het energieloket

We blijven bewoners uit de regio volgen in het verduurzamingsproces. Schrijf je, net zoals 12.000 andere woningeigenaren in voor de nieuwsbrief of volg het energieloket op Facebook om op de hoogte te blijven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief