Starters maken huis energiezuinig

Lang gezocht en toen kwam het vrij: een karakteristiek oude woning aan de Westersingel in Culemborg. Jolise en Job kochten het, zetten een bed, tafel en kooktoestelletje op zolder en trokken erin. Ze keken, ze voelden: hoe moest hun ideale huis er uit gaan zien? En ze maakten het energiezuinig. 

Jolise Stol: Tja, een huis uit 1911 waar decennia niks aan gedaan was, kan vervelend zijn maar het gaf ons wel de kans om het precies zo te maken zoals we het willen: alles moest er toch uit. Er was één elektriciteitsgroep, geen riolering en ga zo maar door. Lastig om te bivakkeren in de winter, maar geweldig om alles te bedenken wat we maar willen: alles lag nog open, letterlijk en figuurlijk!”

Energieadvies na een hardlooptraining

Tijdens een hardlooptraining bij Statina raakten Frans Buysse en Jolise aan de praat over hun net gekochte huis. Buysse, voorzitter van de Culemborgse energiecoöperatie Vrijstad, spoorde haar aan om ook nu al grondig na te denken over energiebesparende maatregelen. Via Vrijstad kwam een energieadviseur van Energieloket Rivierenland bij hen thuis en vroeg intensief door naar hun woonwensen en-behoeften.  Op basis daarvan kon hij Job en Jolise inzicht geven in de mogelijkheden voor hun specifieke situatie. Dit inzicht bestaat uit een energieadvies met verschillende scenario’s. Hierin staat wat technisch allemaal mogelijk is, wat energiebesparende maatregelen hen zouden kosten en wat het hen oplevert en hoe ze energie kunnen opwekken. Door dit op een rijtje te hebben konden ze heel bewust keuzes maken: wat wel, wat niet, wat nu en wat later uitvoeren?

Consequenties van de verbouwing

Jolise: “Tuurlijk wist ik wel dat we ‘iets’ moesten gaan doen om het huis energiezuinig te maken. Maar wanneer we daar mee zouden beginnen, wist ik nog niet. Ik wist niet eens wat er allemaal mogelijk is en wat voor consequenties dat nu al voor de verbouwing zou kunnen hebben. Zo wist ik bijvoorbeeld echt niet dat heel Nederland over zo’n 15 jaar gasloos moet wonen! Zonder deze informatie zouden we rustig nieuwe gasleidingen hebben laten trekken voor ons fornuis, dat doen ze toch ook nog gewoon in nieuwbouwhuizen?”

Nu nog isoleren en later nog een warmtepomp

Jolise en Job zijn nu hard met de verbouwing bezig. Binnenkort moet vloer-, muur- en dakisolatie een ongekende luxe zijn voor hun huis van meer dan een eeuw oud. Jolise: ”In de toekomst willen we bijvoorbeeld ook  een warmtepomp aanschaffen ter vervanging van de cv-ketel en zonnepanelen op ons platte dak. Dat weten we nu al. Doordat we onze vervolgstappen naar een nóg energiezuiniger huis helder hebben, kon de installateur met ons meedenken en adviseren over maatregelen die we nu alvast kunnen nemen. Dat scheelt later een héle hoop werk!”

Je ziet er niks van, alleen op je energierekening

Straks, als de verbouwing achter de rug is, valt hun energiezuinig huis niet uit de toon bij het hele rijtje karakteristieke woningen aan de Westersingel. “Je ziet er natuurlijk niets van. Maar wij zulllen het verschil met hoe het was goed merken.”

Vragen over jullie eigen woning of monument?

Woon jij ook in een karakteristiek, monumentaal huis en wil je graag verduurzamen zonder de waarde van het pand te verliezen. Ook dat is zeker mogelijk! Bij Energieloket Rivierenland hebben we medewerkers die gespecialiseerd zijn in monumentale panden. Neem contact met ze op via [email protected] of 0345-504012.