Oud huis. Nu bijna energieneutraal en super comfortabel
Ze zagen het huis in Bruchem, werden verliefd; op de ruimte én de voorgevel. Klussen waren ze wel gewend maar in een droomhuis wonen nog niet.
Duurzaam verbouwen, hoe moeilijk is dat eigenlijk?
Martijn en Toos Antheunisse woonden met hun drie kinderen in Engeland. In 2018 laaide de politieke discussie op of het land zich moest committeren om in 2050 energieneutraal te zijn. Martijn: ”Onvoorstelbaar dat hier nog discussie over was! Natuurlijk moet de C02 uitstoot terug naar nul, en niet pas in 2050, maar al veel eerder. Hoe moeilijk kan dat zijn?” Ze besloten zelf de proef op de som te nemen en stelden zicht tot doel: als gezin netto energie-neutraal zijn. En niet pas in 2050, maar in 2025.
De eerste stap was het maken van een overzicht, waar gaat onze uitstoot eigenlijk in zitten? Verwarming van het huis – op dat moment stookten ze op olie, zoals de meeste huishoudens in Engeland – bleek de grootste vervuiler, gevolgd door vervoer en op enige afstand voedsel en consumptie. Met niet vliegen, vaker het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto, minder spullen kopen en veranderingen in eetpatroon – met de seizoenen, lokaal en minder vlees – viel best wat winst te behalen, maar de grote klapper moest toch echt komen uit verduurzaming van het huis.
Na een onzekere periode die Brexit met zich meebracht, die investeren in een duurzame woning daar onmogelijk maakte, keerden ze terug naar Nederland. Ze betrokken eerst een huurhuis om vanuit daar rustig te zoeken naar hun droomhuis. Met succes: ze konden een prachtige kapwoning met karakteristieke voorgevel in Bruchem kopen. Het energie neutrale avontuur kon beginnen!
Een complexe puzzel, maar je leert ervan.
Het huis had behoorlijk wat achterstallig onderhoud. Er moest veel gebeuren en dat bood mogelijkheden voor rigoureuze energiebesparende maatregelen. De goede ruimtelijke inzichten van de architect combineerden ze met hun eigen verworven kennis van de duurzame wensen en technieken. Toos:” Het was een complex traject. Er komt gewoon veel bij kijken. We merkten ook dat de informatie van verschillende maatregelen op zich goed beschikbaar is, maar dat het moeilijk is om informatie te vinden over hoe systemen het beste gecombineerd kunnen worden. En advies over wat in onze specifieke situatie het meest geschikt was, bleek al helemaal moeilijk te krijgen.”
Toos en Martijn waren niet technisch. Maar zijn het inmiddels wel! “Het zit in onze aard om te willen begrijpen hoe dingen in elkaar zitten. Zo bleken sommige van de best isolerende materialen een hoge milieubelasting of een hoge brandklasse, niet echt gewenst in een houten constructie. En we ontdekten dat sommige berekeningen of afstemmingen met andere zaken niet klopten.” Hun nieuwsgierigheid leidde tot betere resultaten.
Een nieuwe warmtepomp bijvoorbeeld. Deze kun je niet zomaar installeren. Daar is nogal wat afstemming voor nodig met andere installaties. Teamwerk is cruciaal. Toos:” We zijn heel blij met de aannemer die we in de arm hebben genomen. Hij was altijd optimistisch, vond voor elke uitdaging een passende oplossing en beschikte over een groot netwerk aan experts die hij op het juiste moment inschakelde.”
Een zeer behaaglijke woning
Het hele project is een verrijking. Ze kwamen erachter dat het huis nog mooier en beter kon worden dan ze ooit hadden gedacht. Keuzes werden gemaakt op basis van wat paste bij het pand en henzelf. De bodemwarmtepomp en vloer- wand en dakisolatie, zorgt voor een behaaglijk warm binnenklimaat.
De prachtige oude woning uit 1852 is van het gas af en heeft inmiddels energielabel A+++, mede dankzij 28 zonnepanelen op het dak. Martijn: “Op papier net niet energieneutraal, maar in de praktijk wekken we meer stroom op dan we gebruiken.”
Energietransitie: aanpassingen in regelgeving is nodig
Martijn en Toos hebben veel geleerd van hun project. Toos: “Technisch is er veel mogelijk, maar je moet flink doorbijten om het voor elkaar te krijgen. Er zou veel meer gedaan kunnen worden om verduurzaming makkelijker en aantrekkelijker te maken. Er ligt een grote kans voor overheid en bedrijfsleven om informatie over passende combinaties van oplossingen beter beschikbaar te maken. Ook bij subsidieregelingen en vergunningstrajecten is nog veel winst te behalen. “Martijn: “We wilden ons dak isoleren aan de buitenkant. Daar kun je subsidie voor krijgen. Maar niet als je een nieuwe dakconstructie moet plaatsen om de isolatie te dragen. Dat is niet erg logisch in onze ogen en maakt het isoleren van oude panden nog lastiger. Regelgeving moet er zijn om praktijkgevallen te ondersteunen. Daar gaat het volgens mij om! “
Blij met elke bui: regenwater gebruiken voor de was!
Hoewel Toos en Martijn inmiddels al meer dan een jaar in hun energiezuinige huis wonen is hun duurzaamheidstransitie nog niet klaar. Toos: ”Om nog minder te hoeven verwarmen en vooral minder te hoeven koelen in de zomer zijn we nu bezig om de tuininrichting te vergroenen. Het perceel was grotendeels verhard wat veel warmte vasthoudt. De bestrating is eruit en binnenkort gaan we bomen planten en een begroeide pergola aanleggen. Dit is niet alleen goed voor de energiehuishouding, maar zorgt ook voor meer biodiversiteit in de tuin. We hebben inmiddels ook maatregelen genomen om ons waterverbruik te halveren en alle regenwater afgekoppeld van het riool. We hebben een watertank en pomp geïnstalleerd, waardoor we nu onze wc’s met regenwater doorspoelen en ook regenwater gebruiken voor de wasmachine en de tuin. Nu worden we blij van elke bui.”
Lijkt het je leuk om met de familie Antheunisse in contact te komen over hun ervaringen met hun bijna energieneutrale huis? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat jullie met elkaar in contact komen.
Meer informatie vind je op de website van de nationale huizenroute.
Oud huis. Nu bijna energieneutraal en super comfortabel
Lees het verhaalMeer informatie over warmtepompen
Denk je ook aan een warmtepomp? Download dan het stappenplan. Een goed plan om je op weg te helpen!
Isoleren? Zo begin je.
Muurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie… en nog meer. Hier vind je de mogelijkheden.
We houden je op de hoogte!
Abonneer je op onze nieuwsbrief. We houden je op de hoogte van subsidies en financieringsmogelijkheden, informatie over maatregelen, en zo verder.