“Laat je niet afschrikken door het papierwerk bij de subsidieaanvraag”
Meld je aan voor de nieuwsbrief!2021
André de Keijzer uit Tiel woont al bijna 25 jaar op het oude terrein van de jamfabriek ‘De Betuwe’. Hij en zijn vrouw zijn de eerste bewoners van het huis. Met een huis uit ’97 denk je al snel dat je weinig hoeft te verduurzamen, maar er valt meer te doen dan je denkt.
“Elke 10 á 15 jaar stellen we onszelf de vraag: gaan we verbouwen of verkassen? Recent hebben we onszelf weer deze vraag gesteld toen onze rentevaste periode was afgelopen. We kozen ervoor om het opnieuw af te sluiten inclusief een bouwdepot voor energiebesparende maatregelen.”
Warmteterugwinning: een prachtig systeem!
“De weg naar een duurzamere woning begon al een jaar of acht geleden. Er kwamen zonnepanelen op het dak en ze plaatsten een warmteterugwinningssysteem. “Daarmee vangt het systeem de warmte van je warme water op en gebruikt dat opnieuw via je cv. Prachtig systeem!”
Tieners zorgen voor meer verbruik
“Ik kan niet zeggen dat m’n energierekening direct naar beneden is gegaan want ons verbruik is destijds ook omhoog gegaan. Ik heb nu twee jongens van 18 en 20 die lang douchen, de deur niet achter hun dicht doen en lampen aan laten staan. En met aanhang zijn we nu soms thuis met zes mensen. Hier is dus nog het een en ander te winnen als het gaat om energiebesparing.”
Zonnepanelen op plat dak
“Op ons schuine dak liggen dus oudere zonnepanelen, en op de veranda hebben we recent nieuwe laten plaatsen. Het is ongelooflijk hoe snel de ontwikkeling gaat. Er liggen veel minder panelen op de veranda, het was een stuk goedkoper en het levert meer energie op dan de panelen op het dak. Toch heb ik er geen spijt van dat ik ze destijds heb laten plaatsen. Ik heb ze namelijk al bijna terugverdiend!”
Quooker
“Tijdens de eerste coronagolf hebben we de keuken aangepakt. Ook hebben we een Quooker geïnstalleerd. Dat is niet per se een energiezuinig product, maar je verspilt wel minder water en energie doordatje de kraan niet hoeft te laten stromen voor je warm water hebt. En als je aardappelen of pasta kookt, hoef je niet eerst een pannetje water aan de kook te brengen. Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, verhoogt het ons comfort. Een kopje thee is zo gezet en je bent gelijk van die lelijke waterkoker op het aanrecht af.”
Onderzoek naar isolatie
“Met een woning uit ’97 denk je dat je qua isolatie goed zit. Maar er bleek nog veel te verbeteren. We hebben met een warmtecamera een onderzoek laten doen waar de woning warmte lekt. Op basis daarvan hebben we de spouwmuur bij laten vullen, dubbel glas laten vervangen door HR+-glas en de deuren geïsoleerd met tochtstrippen en een driepuntslot.”
Subsidie bij twee isolerende maatregelen
“Ik merk dat mensen om mij heen erg opkijken tegen subsidieaanvragen. Voornamelijk tegen het uitzoekwerk en de rompslomp. Maar dat is zonde! Mijn ervaring was juist dat het een fluitje van een cent was. Via de site van het RVO kun je een aanvraag doen. Je kruist aan wat van toepassing is, je stopt je factuur erbij, een paar foto’s en stuurt het in. Twee weken later stond er € 1500,- op m’n rekening.”
Let op: het aanvragen van subsidie was voor André een fluitje van een cent. Maar het kan soms best lastig zijn: het is een secuur werkje. Bereid je goed voor. Het energieloket kan je hierbij helpen.
Laatste fase: van het gas af
André is aangekomen bij de laatste fase: van het gas af. Hij is nu alle opties aan het afwegen. Momenteel heeft hij verschillende offertes opgevraagd voor het installeren van een warmtepomp. Hij wacht niet op een eventueel collectief warmtenet: “Ik heb van de gemeente Tiel begrepen dat mijn wijk waarschijnlijk als laatste aan de beurt komt. Daarom verwacht ik dat het nog (tientallen) jaren zal duren voor de gemeente met een alternatief komt. Daar ga ik niet op wachten. Ik kan er ook niet op wachten want ons bouwdepot moet binnen een beperkt aantal jaar worden ingezet.”
Twee tips van André
- Loopt je rentevaste periode af? Dan kun je het wellicht opnieuw afsluiten of oversluiten met een buffer voor energiebesparende maatregelen. Om dat uit je eigen portemonnee te doen is voor veel mensen geen optie.
- Praat over energie besparen met je buren en andere mensen die in soortgelijke huizen wonen. Hoe doen zij dat? Wat hebben zij al gedaan? En deel je eigen ervaring. Zo hoeft niet iedereen het wiel opnieuw uit te vinden.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van energiezuinig wonen via de nieuwsbrief van je energieloket. Wat staat er allemaal in? Je leest wat er allemaal lokaal wordt gedaan op het gebied van duurzaam wonen. Ook krijg je kleine en grote tips om je huis energiezuiniger te maken. Daarnaast vertellen we je over de laatste updates rondom subsidies. En je hoort over de speciale collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie.
Al 12..000 woningeigenaren uit de regio Rivierenland gingen je voor.
Schrijf je nu in!