Klompen uit, pumps aan!

Een huis in Eck en Wiel. Dit huis is helemaal energieneutraal, voor de bewoners vanzelfsprekend. Maartje Terpstra – van Lanen stond aan het roer bij de totstandkoming van hun prachtige, altijd comfortabele en energieneutrale woning.

Terpstra-van Lanen: “Ik ben docent en manager van de Utrechtse Dansacademie en doe niet anders dan mijn studenten kritisch laten nadenken. Wat doe je? En waarom? Met deze kritische houding hebben we ook ons huis laten bouwen: wat is er nu en wat laten we op deze aardbol achter?”

Energieneutraal bouwen is niet de makkelijkste weg

Om naar eigen inzichten het huis helemaal energieneutraal te laten bouwen, was niet de gemakkelijkste weg. Maar wél een weg waar je je met hart en ziel in moet begeven. Terpstra: ”Ik dacht gewoon logisch na. Ik wilde een mooi, comfortabel huis dat efficiënt met energie omgaat en energetisch onder aan de streep zelfs op nul uitkomt. Het vinden van een bouwvakkers was in mijn geval niet moeilijk: Marius van Brenk uit Eck en Wiel wilde me helpen en durfde het aan om ons alle ruimte geven. Onze visie en hun vakkundigheid samen hebben tot iets moois geleid.”

Kennis niet altijd aanwezig in de bouwsector

Terpstra-van Laanen is niet voor één gat te vangen. Een gezonde eigenschap die ook bij haar bouwproject goed van pas komt. Zo wilde ze graag EPS-bouwblokken gebruiken. Deze kennis was bij de bouwvakkers nog niet aanwezig. Daarom regelde ik zelf dat de importeur een verdiepingscursus voor de bouwvakkers organiseerde.”

Verder zijn de ramen voorzien van HR++ glas, wordt er verwarmd door de zon en een lucht water warmtesysteem. Op de vloer ligt PVC die de warmte van de lage warmte vloerverwarming goed vasthoudt. Dakplaten met een RC-waarde van 5,5. De warmtepomp hangt aan de zijkant van het huis.

Wonen in een schuur naast het huis

Tijdens de bouw woonde ze met haar gezin in de schuur. “Zo konden we bovenop het bouwproces zitten. De pumps zaten standaard in mijn auto, zodat ze op mijn werk niet zagen dat ze met een halve aannemer te maken hadden!”

Maartje Terpstra – van Lanen inspireert in haar werk dagelijks andere mensen.  En dat geldt ook voor energiezuinig en -neutraal wonen. “Als mensen hier willen komen kijken, nodig ik ze van harte uit. En steeds weer hoor ik: ‘wat voelt het hier goed en wat is het een prachtig huis’. En daar ben ik het dan grondig mee eens, nog altijd.”

En nu liggen de zonnepanelen er net op: dat was de laatste stap naar energieneutraal.

Wil je je ook duurzamer wonen: zoek een sparringspartner!

De wereld van duurzaam wonen is behoorlijk complex, vooral als je je er voor het eerst in verdiept. De energiecoaches van Energieloket Rivierenland kunnen jou helpen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Vraag een gratis, telefonisch adviesgesprek aan met een energiecoach of kom langs bij het inloopuur van een van de energieloketten.