“Ik had achteraf toch andere keuzes hadden willen maken”
Dieter Kwint. Hij woont al weer jaren met zijn gezin in een half vrijstaand huis in Tiel Oost. Het was géén comfortabel huis als we het over het binnenklimaat hebben. Maar dat is het ondertussen wél, door energiebesparende maatregelen!
Zoals bijna iedereen, vroeg ook Kwint zich ooit af: ‘Is dít het nou?’ Kwint zocht het al gauw in de zorg voor een beter milieu. “Ik kwam toevallig in aanraking met De Kleine Aarde. Die hadden bouwbeschrijvingen voor een windturbine. Ik was meteen enthousiast en heb er echt één gebouwd bij mijn ouders in de tuin. Prachtig, 24 volt, verlichting, radio: het draaide op de windturbine!”
Onderdeel van de oplossing
Na aansluiting bij diverse milieuclubjes hield hij zich in die jaren ’80 bezig met het napluizen van bestemmingsplannen die niet goed voor het milieu waren, hij diende dan bezwaar in. Kwint “Op een gegeven moment merkte ik dat dit geen voldoening gaf. Ik besefte: Ik wil niet meer tégen iets zijn, maar ik wil aan de slag om echt bij te dragen!”
Kwint werd lid van de lokale windmolencoöperatie Betuwewind. Zij hebben toen een windturbine geplaatst langs de A15 in Dodewaard. Dat wilde Kwint in Tiel ook wel, langs het Amsterdam Rijnkanaal. Kwint ”Járenlang hebben we het geprobeerd, maar het is uiteindelijk niet gelukt. Weggegooide energie? Nee, achteraf bekeken denk ik van niet. Ik denk dat we in die periode heel wat instanties en burgers bewust gemaakt hebben van de mogelijkheden die windenergie biedt en dat het gewoon noodzaak wordt.”
Energiebesparende maatregelen: pak het goed aan!
20 Jaar geleden kocht Kwint een vooroorlogs huis in Tiel Oost. Gegrepen door energiebesparende maatregelen, ging hij aan de slag met zijn eigen huis. In de afgelopen 20 jaar heeft hij zo’n beetje alles wat mogelijk was gedaan: Isolatie, zonnepanelen, zonnecollectoren, zuinige apparatuur en LED-verlichting. Kwint keek vorig jaar dan ook uit naar de beoordeling van zijn huidige energielabel. Het werd energielabel C: ”Dat viel tegen. Ons huis voelt zo behaaglijk en ik had bijna alles al gedaan!” Maar Kwint begrijpt het natuurlijk wel. “Achteraf had ik gewoon alle genomen maatregelen steviger moeten aanpakken en niet met minder genoegen moeten nemen. Nu weet ik beter: als je toch aan de slag gaat, pak het dan meteen goed aan!“
Vraag een energiecoach om teleurstellingen te voorkomen
Kwint heeft zijn opleiding tot energiecoach inmiddels afgerond. “Ik begrijp heel goed dat je wel energie wilt besparen maar dat je door de bomen het bos niet ziet of zelf niet bewust bent van je eigen lange termijnvisie. Gelukkig wordt het iedereen nu gemakkelijk gemaakt: de inwoners van de regio Rivierenland kunnen terecht bij het Energieloket Rivierenland. Hier staat al heel veel bruikbare informatie op. En je kunt hier ook naar een energiecoach vragen die op jouw specifieke woonsituatie ingaat.” Gelukkig kunnen de bewoners van regio Rivierenland profiteren van de kennis en ervaringen van mensen zoals Dieter Kwint.