Het stopte niet bij zonnepanelen

Henk en Dorien Termeer wonen al ruim 30 jaar in Tiel en zijn trots op hun huis: “Ons huis is volledig geïsoleerd heeft dubbel glas en daardoor is de gasrekening laag. We hebben bijna alle apparaten in huis vervangen door energiezuinige apparaten. Dat hebben we meteen gemerkt in onze energierekening. Die is daardoor toch wel lager geworden.”

Henk en Dorien willen nog meer doen voor het milieu. Iets dat zoden aan de dijk zet. Dorien vertelt dat zij al langer zonnepanelen wilde. Henk was pas overtuigd toen anderhalf jaar geleden de gemeente met een duurzaamheidslening kwam.

Goedkope financiering door middel van de duurzaamheidslening

Ze zijn erg enthousiast over de duurzaamheidslening.  Dorien: “Het werd voor particulieren, zoals ons, heel makkelijk om zonnepanelen te nemen. De rente van de duurzaamheidslening is erg laag, ongeveer 1,5%,” vertelt Henk. Dorien vult aan: “Je kunt beter lenen dan sparen met zo’n lage rente.” De duurzaamheidslening die de gemeente aanbiedt, sluit je af via de SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting). Henk vertelt dat je veel gegevens moet aanleveren en geduld moet hebben. “Je moet ook goed lezen wat ze bedoelen. Voor je het weet vergeet je iets. Maar als je hulp nodig hebt en je belt naar SVn, dan wordt je vriendelijk en snel geholpen.”

Plaatsing zonnepanelen ging erg soepel

Nadat ze een aantal offertes hebben opgevraagd, hebben ze uiteindelijk gekozen voor Zonneplan. “Zonneplan heeft ons van te voren laten zien hoe de panelen op het dak kwamen te liggen. Want echt mooi is het natuurlijk niet die zonnepanelen op je dak. Maar als er dan gekeken wordt naar de beste plek, dan kun je er toch iets moois van maken. De zonnepanelen lagen binnen een dag erop. Dat ging snel en soepel. Zonneplan heeft ons veel werk uit handen genomen. Ze hebben zelfs geregeld dat we de BTW terugkregen.”

Het stopt niet bij zonnepanelen

Henk en Dorien zijn door het plaatsen van de zonnepanelen nog bewuster geworden van energiebesparing en het milieu. Zo gebruiken ze nu, behalve hun eigen stroom, alleen nog maar groene stroom. “We houden ook beter bij hoeveel stroom we gebruiken en kijken waar we nog meer kunnen bezuinigen. In de toekomst moet de cv-ketel nog door een zuiniger apparaat vervangen worden. Veel meer kunnen we eigenlijk niet doen. We hopen dat accu’s snel goedkoper worden, want dan kunnen we onze eigen stroom ook opslaan en gebruiken als we de stroom nodig hebben.”

De hele zomer gratis stroom

Vanaf maart hebben de 11 zonnepanelen van Henk en Dorien al meer stroom geleverd dan ze zelf hebben verbruikt. “We hebben al de hele zomer gratis stroom”, glundert Henk als hij de app opent. Via de app kun je elke dag bijhouden hoeveel stroom de panelen opwekken. Je ziet meteen of het een zonnige dag of maand is geweest of niet.” Op de vraag of de panelen ook onderhouden moeten worden, wordt snel op de website gekeken. Dorien vertelt: “Nee dat is niet nodig. Ze liggen schuin genoeg waardoor het vuil er vanzelf afloopt.”

Tips voor anderen

  • Denk van te voren na waar de omvormer moet komen. Een omvormer is een apparaatje om de stroom van de zonnepanelen om te zetten naar de stroom die uit het stopcontact komt.
  • Er moet ook een kabel getrokken worden van de panelen naar de router, houdt daar rekening mee.
  • Lees de formulieren van de SVn goed en bel als je het niet snapt.
  • Vraag meerdere offertes op, zorg dat je geen appels met peren vergelijkt!

Vragen over financiering

Henk en Dorien hebben gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening. Er zijn meerdere subsidies en financieringsmogelijkheden beschikbaar om je woning te verduurzamen. Wil je daar meer informatie over of wil je graag met een onafhankelijke adviseur om te tafel zitten, neem dan contact met ons op. Kom naar een van de energieloketten of stuur ons een mail!