Het isoleren van je woning heeft een langere terugverdientijd dan zonnepanelen, maar verhoogt wel direct het comfort

2021

Gerben en Heleen Maij wonen met hun drie kinderen in een vrijstaand huis uit 1989 in Zaltbommel. Hun vorige woning was tien jaar jonger. Ze merkten meteen het verschil: een fors hogere energierekening en minder comfort! Omdat ze goed beseften dat de energiebehoefte in de toekomst gaat toenemen én energie steeds duurder zal worden, besloten zij een aantal energiebesparende en -opwekkende maatregelen te nemen.

Zonnepanelen en isoleren: een forse daling van de energierekening

“Zonnepanelen vonden we een aantrekkelijke maatregel. Op dit moment is het nog steeds gunstig om je geld te investeren in zonnepanelen. Wij hebben de BTW teruggekregen en we kunnen nog gebruikmaken van de salderingsregeling. Dat houdt in dat je het teveel aan opgewekte energie mag teruggeven aan het net en als je te weinig hebt opgewekt (bijvoorbeeld in de winter) dan mag je die hoeveelheid energie weer kosteloos gebruiken. Deze regeling wordt afgebouwd. Dus als je overweegt om zonnepanelen te nemen, zou ik zo snel mogelijk instappen. Maar ook als deze regeling afgeschaft is, is het nog steeds een rendabele investering.”

Het gezin heeft 32 zonnepanelen. Ze wekken meer op dan dat ze nu verbruiken. Niet zonder reden: ”De keuze om zoveel zonnepanelen te laten leggen, is een bewuste keuze. We hebben namelijk rekening gehouden met de toekomst zoals elektrisch rijden, het duurder worden van energie en de mogelijkheid die er ongetwijfeld komt om later de ongebruikte energie zelf op te slaan. Met onze maatregelen hopen we de energierekening terug te brengen naar € 50,- tot € 100,- per maand.”

Oud dubbel glas isoleert nauwelijks meer dan enkel glas

“Na overleg met een energieadviseur hebben we er ook voor gekozen om onze woning te isoleren. Als je minimaal twee isolerende maatregelen treft kom je in aanmerking voor subsidie. Wij hebben gekozen voor spouwmuurisolatie en isolerende ramen (HR++).”

“We hebben niet alle ramen vervangen, dat was te kostbaar. Maar we zijn gegaan voor ramen in de ruimtes waar we veel verblijven dus die van de woonkamer en de keuken. Vaak denken mensen dat je wel goed zit als je dubbel glas hebt, maar wij kwamen erachter dat oud dubbel glas lang niet zo goed isoleert als dubbel glas van nu.

Isolatie: direct comfort

De terugverdientijd van het isoleren is minder goed te berekenen dan die van zonnepanelen. Ik ga ervan uit dat de terugverdientijd jaren langer zal duren. Je hebt wel direct profijt van het hogere comfort van je woning. Normaal wordt onze keuken redelijk snel warm in de zomer, dat is nu, door de licht reflecterende coating van HR ++ glas, niet meer zo. Ik ben erg benieuwd hoeveel kou de ramen gaan tegenhouden in de winter!” De familie Maij betaalde voor hun woning van 800 m3, € 330,- aan energiekosten. Met deze maatregelen hopen ze uit te komen op zo’n € 50,-a € 100,-!

Wel of geen nieuwe cv-ketel

“In totaal heeft het isoleren ons € 6.500,- gekost en hiervan kregen we € 1.500,- terug via de subsidie. Dit hebben we geïnvesteerd in een nieuwe cv–ketel. De cv-ketel was niet meer zo betrouwbaar en daarnaast zijn nieuwere cv-ketels een stuk energiezuiniger. We weten dat we in de toekomst van het aardgas af moeten, maar we wachten nog even de plannen van de gemeente af.”

Niet zomaar wat doen. Investeer slim!

Gerben en Heleen hebben zich goed verdiept voordat ze hun woning gingen verduurzamen. Maar waar halen zij hun informatie vandaan? “We hebben vrienden die hetzelfde proces hebben doorlopen. Al het uitzoekwerk dat zij gedaan hebben hoeven wij niet meer te doen. Wel zo makkelijk. Wel hebben ze een totaal ander huis, dus wat voor hen de oplossing bleek, gold niet voor ons. Mijn tip: zorg dat je hier met veel mensen over praat en vooral: laat je onafhankelijk informeren door het energieloket!”

Ook met een klein budget kun je energie besparen

Gerben en Heleen hebben de mogelijkheid om geld in te investeren. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Laat dit je niet afschrikken want er zijn ook veel manieren om met kleine, makkelijke en goedkope maatregelen je energierekening te verlagen en energie te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een deurveer, bewegingsmelder, brievenbusborstel of simpelweg je cv-knop naar 60° C draaien.

Kijk op:
Tips om goedkoop en makkelijk energie te besparen

Subsidie

Ga jij aan de slag met isolatie, een warmtepomp of een zonneboiler? Dan kun je misschien subsidie krijgen. Hoeveel subsidie kun jij krijgen? Vul de subsidiecheck hieronder in en ontdek:
Doe de subsidiecheck

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van energiezuinig wonen via de nieuwsbrief van je energieloket. Wat staat er allemaal in? Je leest wat er allemaal lokaal wordt gedaan op het gebied van duurzaam wonen. Ook krijg je kleine en grote tips om je huis energiezuiniger te maken. Daarnaast vertellen we je over de laatste updates rondom subsidies. En je hoort over de speciale collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie.

Al meer dan 11.000 woningeigenaren uit de regio Rivierenland gingen je voor.

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief