Energieneutrale yogastudio: hoog comfort en veel creativiteit

Toen de Inge en Roelof Krijgsman het huis in Geldermalsen kochten, besteedden ze nog even geen aandacht aan de schuur die erachter stond. Het huis en de werkruimte van Roelof moesten eerst klaar zijn. Later zouden ze nog wel zien wat ze met de schuur zouden doen. En nu, anno 2017,  is het later…

 

Inge Krijgsman is fysiotherapeut en yogadocente: “Het moest een ruimte worden waar we ons werk zouden kunnen uitvoeren: yoga, beweging, muziek maken en nog wel meer, iets wat we nu misschien nog helemaal niet weten. Ik wist wel heel goed dat ik mijn passie wilde delen met anderen. Daarom moest de ruimte óók geschikt zijn voor wekelijkse groepslessen.”

 

Verbouwen of slopen: maar wel comfortabel!

De keuze de schuur te verbouwen of te slopen werd door deze wens gemakkelijk. Roelof: “Voorop stond dat we het een hele aangename ruimte wilden maken waar mensen zich prettig voelen. Bovendien vind ik dat als we iets nieuws bouwen, we ook zoveel mogelijk rekening met het milieu moeten houden.” De keuze voor een energieneutraal gebouw was snel gemaakt. De gasleidingen die Roelof er 3 jaar geleden naar toe legde, konden nu weer weggehaald worden. Met plezier overigens. Roelof: ”Ik had me inmiddels behoorlijk verdiept en wilde helemaal geen gas meer gebruiken! Ik weet nu dat je met een warmtepomp een veel prettiger leefomgeving kan maken en het is veel beter voor het milieu. Voor mij twee hele belangrijke zaken.”

 

Het grote voordeel is dat Roelof Krijgsman architect is en samen met Robert Duin eigenaar van Betuwe Energieadvies. Een bedrijf dat zich specialiseert in duurzame nieuwbouw en renovatie van woningen. Roelof ontwierp, Robert bekommerde zich om de energiebesparende en -opwekkende maatregelen. Roelof: “Ik gaf eigenlijk een opdracht aan ons eigen bedrijf. Een goede test!”

 

Energieneutrale yogastudio

Inmiddels is de bouw van het gebouw af:  een yogastudio. Een studio die ook heel gemakkelijk te gebruiken is voor andere activiteiten zoals groepslessen in muziek of duurzaamheidsavonden. Roelof: “We hebben echt gekozen voor comfort en uitstraling. Vloerverwarming, muurverwarming, verwarming en koeling door een warmtepomp en een prettig licht door ledverlichting.” Het gebouw bestaat voornamelijk uit natuurlijke materialen en is volledig energieneutraal. De elektriciteit die het gebruikt, wordt geproduceerd door de zonnepanelen op het dak van de studio.

 

Inge: “Omdat we zo’n prettig gebouw hebben, borrelen er regelmatig ideeën op om meer invulling aan de yogastudio te geven. In de kerstvakantie bijvoorbeeld kunnen we meer organiseren. Welke activiteiten dat worden, weten we nog niet. We worden creatiever, de manier waarop we de yogastudio gebouwd hebben, stimuleert dat.”

 

Vragen over duurzaam verbouwen

Wil jij net zoals Inge en Roelof duurzaam verbouwen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Vraag dan een gesprek aan met een energiecoach. Dat is een enthousiaste vrijwilliger met kennis over energiebesparing. Voor gratis en onafhankelijk advies. Een korte vraag? Mail ons!