Focus op kansen! Met doorzettingsvermogen en in gesprek met de gemeente is het beleid aangepast.

In 2020 kochten Ellen van Esbroek en haar man een jaren 30 woning. Eén van het blokje huizen van 4 aan de Oosterwal. Karakteristiek en binnen de singels van Culemborg.

Ellen: “We waren verliefd op de plek en het huis. En wilden direct al aan de slag om het oude huis te verduurzamen. Zo had het enkel glas en de spouw was nog niet geïsoleerd. Dat pakten we eerst aan. Spouwmuurisolatie is een relatief simpele ingreep en het voelde direct al comfortabeler. We gingen ook voor een groen dak op onze aanbouw. Het idee alleen al: meer biodiversiteit op je éígen dak. De zolder isoleerde we met houtwol; een duurzaam materiaal die ook warmte buiten houdt in de zomer. We merkten direct verschil! En we voelen nu dat het in ze zomer ook koeler is.”

Beschermd stadsgezicht: een dilemma

Zonnepanelen stond ook op het lijstje. Na de isolatie is dat een logische stap. De winactie van het energieloket hielp daarbij. Maar ja: ‘een karakteristieke woning op een mooie plek’…daar mogen niet zomaar zonnepanelen op gelegd worden.

“Nee. We wonen in een beschermd stadsgezicht en kregen geen vergunning. Dit konden we niet rijmen met de huidige tijd waarin we leven: we worden gestimuleerd om zelf duurzame energie op te wekken, maar zonnepanelen mogen niet. De zon schijnt, daar moeten we gebruik van maken! We lieten het er daarom niet bij zitten. Samen met de buren hebben we bezwaar ingediend en onderbouwd waarom we verduurzamen belangrijk vinden. Natuurlijk snapten we goed dat het stadsgezicht belangrijk is. We hebben een voorstel gemaakt om toch zonnepanelen te plaatsen terwijl het aangezicht nog goed intact bleef.”

In gesprek met de gemeente leidt tot beleidsaanpassing

Ze bleven in goed gesprek met de gemeente. Blijven beargumenteren en het samen oppakken met de buurt, werd door de wethouder al positief ervaren. Na twee jaar praten, kregen ze de vergunning. Het zonnepanelenbeleid in de binnenstad van Culemborg is inmiddels mede daardoor aangepast. Meer mensen kunnen nu toch zonnepanelen plaatsen in deze mooie stad. Eind goed al goed, zou je denken.

“Nog niet! De installateur durfde het niet aan om de zonnepanelen op ons jaren ‘30 dak te plaatsen. Hij leverde uiteindelijk alleen de materialen. Daar zaten we: met een hoop zonnepanelen maar geen uitvoerder! Gelukkig kwamen we in contact met Jesek Werkt. Hij heeft keurig vakwerk geleverd en zorgde ervoor dat we nu genieten van onze zonnepanelen. En dan heb ik het niet alleen over het financiële voordeel. Maar ook dat we zelf een stukje autonomie hebben opgebouwd. En dat door ons huis duurzamer te maken. Win-Win!”

Bekijk hier de video van het verhaal van Ellen

Het eindresultaat: de zonnepanelen liggen eindelijk op het dak

Oud huis. Nu bijna energieneutraal en super comfortabel

Lees het verhaal