Een pionier zijn is niet makkelijk

Joris Baudoin | Kunstenaar & schrijver | Heerewaarden

Joris Baudoin, oftewel Joris Beton, maakt niet alleen mooie kunst, maar gebruikt zijn 2 rechterhanden ook om zijn woning in Heerewaarden (gemeente Maasdriel) steeds energiezuiniger te maken. 10 Jaar geleden installeerde hij zonnepanelen en een aantal jaar later een warmtepomp. Joris is een pionier!

“Het is niet makkelijk om een pionier te zijn. Als er iets kapot is weet niemand of het onder de garantie valt en installateurs en leveranciers wijzen naar elkaar. Hopelijk is dat nu anders.

Betonnen bulldozer verbonden met klimaatverandering

Je kent Joris misschien van de grote betonnen bulldozer ‘De Dijker’ die langs de Waaldijk is geplaatst in de gemeente Zaltbommel. Symbool voor het ophogen van de dijken. En dus inherent verbonden met de klimaatveranderingen. “Klimaatverandering is niet een vast thema voor mij in de kunst, maar privé ben ik daar wel mee bezig. Ik hergebruik veel en maak graag dingen zelf. Een rijke manier van leven vind ik dat.”

(energie)zuinig leven maakt ons rijk

En waar Joris ook rijk van wordt, is zijn energierekening van slechts paar tientjes per maand. En dat terwijl hij in een 150 jaar oude boerderij woont. “En als ik onze energie ook nog eens zou kunnen opslaan zou ik meteen energieneutraal zijn, maar nu is dat nog niet mogelijk.”  We hebben ook nog een strandhuis, dat is wel energieneutraal! Daar heb ik een paar grote accu’s in geplaatst en 2 zonnepanelen en dat is voor zo’n kleine woning voldoende.

Muurisolatie is als een warme jas

“Ik heb er een jaar over gegaan om de oude boerderij om te toveren tot een fijne woonplek. Ik ben één jaar buiten bezig geweest en één jaar binnen. Met een dergelijke woning moet je creatief zijn. Met een steens muur bijvoorbeeld. Dan heb je geen spouwmuur. Ik heb uiteindelijk muurisolatie aan de buitenkant gemaakt. Als een warme jas om ons huis.”

Meer informatie over Joris en zijn kunstwerken kun je vinden op: www.JorisBeton.nl.

Stel je vraag

  • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Joris Baudoin de dijkerJoris Baudoin Heerewaarden Maasdriel

Gratis keukentafelgesprek met een energiecoach

Wil je je liever persoonlijk laten informeren? Onze energiecoaches werken vrijwillig voor het energieloket. Ze hebben kennis van duurzaam wonen en dragen dit graag over op andere woningeigenaren.

Ik wil een gesprek met een energiecoach aanvragen!
Energieloket Maasdriel, Neder-Betuwe en West Maas en Waal