Een huis uit 1975: nul op de meter!

Jaarlijks krijgt Jan-Willem van der Kaaij geld terug van zijn energiemaatschappij en dat met een vrijstaand huis uit 1975. Jan-Willem: “Drie jaar geleden kocht ik dit huis in Rossum. Mijn maandelijkse energierekening bedroeg zo’n €250,- per maand. Kijk, dáár wilde ik iets aan doen!”

“Ik heb een woningpaspoort laten maken. De energieadviseur van Energieloket Rivierenland meet dan je hele huis op en legt uit wat je kunt doen om je huis energieneutraal te laten zijn. Ik begon met het isoleren van muren en vloeren en plaatste overal HR++glas. Daarna heb ik een warmtescan van mijn huis laten maken: er bleek nog veel warmte weg te lekken uit mijn garage. Dat garagemuurtje heb ik toen ook maar geïsoleerd!”

Isolatie is de basis en dan de rest!

Met het isoleren van zijn huis was de basis gelegd om naar een energieneutraal huis te gaan. Van der Kaaij kon nu aan de slag met het opwekken van energie.

”Ik had al 4 zonnepanelen op mijn dak gelegd, maar uit het woningpaspoort bleek dat ik er nog 26 nodig had. Deze heb ik aangeschaft. Daarna heb ik een luchtwarmtepomp aangeschaft. Tegen het advies in heb ik mijn oude radiatoren niet vervangen. Ik neem het risico: ik weet dat als ik het niet warm genoeg kan krijgen, ik mijn radiatoren alsnog moet vervangen door een ander systeem of bijverwarming moet aanschaffen. Tot nu toe is dat nog niet nodig geweest!”

En nu? Staat er nog meer op de planning?

“Nu ik al zo ver ben, wil ik ook ooit de laatste stappen nog wel zetten. Voor het besparen van geld hoef ik het niet te doen, maar ik wil graag bijdragen aan een beter milieu.

Ik kijk dus nu al met een schuin oog naar een by-passsysteem op een pallet- of houtkachel. Zo kun je de warmte van de kachel ook opvangen en gebruiken. Omdat ik uiteindelijk toch elektrisch wil rijden, kan ik die extra energiebesparing goed gebruiken!”

Note van het energieloket: Nu, een paar jaar later is het Jan-Willem gelukt om van dit huis een volledig aardgasloze woning te maken!

Heb je een vraag aan Jan-Willem of het energieloket?

Wil je eens kijken in het huis van Jan-Willem van der Kaaij? Hem het hemd van het lijf vragen over de maatregelen en het uitzoekwerk dat hij gedaan heeft? Stuur dan een mail naar [email protected] en wij brengen jullie in contact met elkaar.

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen