Een goed doordacht huis levert veel op: 3 tips uit Brakel

Rob Hackert is járen geleden als werkbouwkundig ingenieur van Delft naar Brakel verhuisd. Met heel veel plezier want hij woont er nog steeds. Sterker nog: hij woont net in een nieuw huis: energieneutraal en perfect afgewerkt. De lange tijd die het kostte om uiteindelijk de vergunning rond te krijgen, heeft hem goed de ruimte gegeven om na te denken over ieder detail.

Tip 1: Werk samen met een lokale aannemer die wíl

Hackert: “De materialen die ik wilde, waren hier niet voor handen. De bouwmethode van mijn huis eigenlijk ook niet. Maar toch heb ik met een lokale aannemer dit hele huis energieneutraal weten te maken. Hij had er geen ervaring mee maar is een goede uitvoerder en ik wilde graag alles uitzoeken. Dat bleek voor ons een perfecte combinatie. Het is niet alleen naar alle tevredenheid gebouwd, maar de aannemer heeft er heel wat duurzame bouwkennis aan overgehouden. Kijk, dát vind ik nu leuk!”

Tip 2: Maak gebruik van de natuurlijk elementen

Aan alles is gedacht: Veel glas op het zuiden en westen om de zon gratis warmte te laten leveren. Om zomers de zon te weren, heeft Hackert ingebouwde luxaflex die op batterijen werkt. Natuurlijk opgeladen door de zon.  Hackert: ”Om zo met de elementen te kunnen werken, is het belangrijk dat je huis goed gesitueerd is. Kamer op het zuiden en het westen, garage of bijkeuken op het noorden en oosten in verband met de koude buffer en de ligging van het dak gunstig voor zonnepanelen. Op dit moment worden de kavels nog niet zo ingedeeld, iets waar volgens mij veel meer aandacht aanbesteed moet worden. Wat is er nou mooier om zo optimaal gebruik te maken van de aanwezige warmte en koeling?”

Tip 3: Isoleren, isoleren!

“De grootste slag sla je met het goed isoleren van je woning. Altijd mee beginnen, ook als je in een bestaande woning woont. In dit huis zijn de vloer, muren en dak van zeer hoge kwaliteit geïsoleerd. Dat is meer dan het halve werk!” Maar dat is nog niet alles: Hackerts huis wordt helemaal verlicht met ledverlichting, hij maakt gebruik van een waterontharder (geen gedoe met kalkresten) en heeft een hybride warmwaterinstallatie. Hackert: ”En zo blijf ik toch wel bezig, het inspireert enorm. Zéker als je de eindafrekening van de energiemaatschappijen onder ogen krijgt en je weet dat je ook bijdraagt aan de enorme energiebesparingsopgave waar we met z’n allen voor staan.”

Wil je tips voor jouw eigen woonsituatie?

Leuk die tips, maar liever tips voor jouw eigen, specifieke woonsituatie? Vraag een keukentafel- of telefonisch gesprek aan met een van onze vrijwillige en onafhankelijke energiecoaches.

Gratis keukentafelgesprek met een energiecoach

Wil je je persoonlijk laten informeren? Onze energiecoaches werken vrijwillig voor het energieloket. Ze hebben kennis van duurzaam wonen en dragen dit graag over op andere woningeigenaren.

Ik wil een gesprek met een energiecoach aanvragen!