Een duurzame woning in Ochten

2021

Danny Bogaard (28) en Michelle van Burgsteden (27) wonen in Ochten. Zij zijn bezig met het verduurzamen van hun woning. Met de aanschaf van een hybride warmtepomp en zonnepanelen en het isoleren van de woning zetten zij flinke stappen. Danny en Michelle hebben hun huis medio 2019 gekocht. De woning is gebouwd in 1975 en gelegen aan een woonerf in een rustige buurt. Danny en Michelle hebben allebei een baan.

Waarom willen jullie jullie woning verduurzamen?

‘We wilden een lagere energierekening, daarom besloten we te isoleren, zonnepanelen en de warmtepomp aan te schaffen. Ook denken we dat het er toch aan zit te komen dat we allemaal van het aardgas af moeten. Nu hadden we het geld voor de investering en konden we nog subsidie krijgen.

Jullie laten een hybride warmtepomp installeren. Waarom hebben jullie daarvoor gekozen?

Een hybride warmtepomp biedt veel voordelen. Je bespaart tot wel 80% op je gasverbruik. We worden heel blij van de lagere energierekening terwijl het gewoon lekker warm in onze woning is. Ook voor onze twee honden is dat lekker, want dat zijn echte koukleumen. Ons huis wordt steeds duurzamer en dat zie je aan het energielabel. De woning had toen we deze kochten energielabel C, door het isoleren werd dit energielabel A en door de zonnepanelen en de warmtepomp krijgt onze woning nu energielabel A++. Onze woning wordt hierdoor ook meer waard.

Voor de warmtepomp hebben jullie een duurzaamheidslening van de gemeente afgesloten. Hoe liep dat?

Voor de aanschaf van de warmtepomp hebben we een duurzaamheidslening van de gemeente aangevraagd en gekregen. Deze lening kunnen we met het bedrag wat we besparen weer aflossen. De aanvraag duurde vrij lang, wel 5 tot 6 weken. De aanvraag moest worden goedgekeurd en dit liep door Corona vertraging op. Maar ik zat echt op de goedkeuring te wachten, want ik wilde graag door met de aanpassingen aan de woning.

Jullie hebben ook subsidie bij de RVO aangevraagd. Scheelt dat nog in de kosten?

De aanschaf van de hybride warmtepomp en de zonnepanelen is natuurlijk een investering. Ook dat is een kwestie van sparen of keuzes maken. Ik heb mijn BMW-motor verkocht, zodat ik de warmtepomp en de zonnepanelen kon aanschaffen. Daarnaast kregen we nog € 1800 subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is toch ook een mooi bedrag.

Was het lastig om een keuze te maken?

Je moet je afvragen wat het meest gunstige scenario is voor jouw situatie. Zonnecollectoren zijn bijvoorbeeld geen goede keuze als je met z’n tweeën bent. We verbruiken met z’n tweeën te weinig water om rendabel te zijn. Het kost namelijk ook stroom om het water warm te houden. Zonnecollectoren zijn wel weer gunstig voor een groot gezin.

Zo hebben we alles afgewogen. We hebben een hele avond samen zitten rekenen wat het meest gunstig was voor onze woon- en leefsituatie. Bij de aanschaf van de zonnepanelen en de warmtepomp hebben we op kwaliteit gelet, maar zeker ook op de prijs.

De opgewekte stroom direct gebruiken

Het bleek prijstechnisch het gunstigst om het hele dak gelijk vol te leggen met zonnepanelen. Als je later het aantal zonnepanelen wilt uitbreiden kost dat in verhouding veel geld. Ook adviseerden ze ons om de energie, die de zonnepanelen opleveren zoveel mogelijk gelijk te verbruiken, dit brengt meer op dan energie terug leveren aan het energienet. Essent maakte ons erop attent dat we dan het beste een hybride warmtepomp konden nemen.

Voor welke leveranciers hebben jullie uiteindelijk gekozen?

Voor de hybride warmtepomp ging ik naar de website van Remeha, daarop stond een lijst met installatiebedrijven. We kozen voor een leverancier in de buurt, Heuvelland Installatiebedrijf uit Rhenen plaatst de warmtepomp.

Voor de zonnepanelen kozen we voor Eneco. Eneco heeft meerdere onderaannemers, die de zonnepanelen kunnen plaatsen. Zo’n onderaannemer komt langs om te kijken hoe je woning eruit ziet. De monteur die destijds kwam kijken, legt nu ook de zonnepanelen op ons dak.

Hebben jullie nog tips voor andere bewoners die willen verduurzamen?

We kregen door de gesprekken met meerdere adviseurs en leveranciers goede adviezen. Door meerdere offertes op te vragen kun je de prijzen vergelijken.

Spreek thuis af om je woning en je situatie goed te laten bekijken. Technische mensen zien wat er nodig is in jouw woning en ook wat niet nodig is. Dat hoef je dan niet aan te schaffen.

Zijn jullie nu helemaal klaar?

We hebben na de koop van de woning in 2019 een CV-ketel op gas laten plaatsen. We moeten nog een aantal apparaten die nu aardgas verbruiken vervangen. Over een paar jaar willen we nog een elektrische CV-ketel, boiler en inductiekookplaat plaatsen. Dan zijn we echt helemaal van het aardgas af.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van energiezuinig wonen via de nieuwsbrief van je energieloket. Wat staat er allemaal in? Je leest wat er allemaal lokaal wordt gedaan op het gebied van duurzaam wonen. Ook krijg je kleine en grote tips om je huis energiezuiniger te maken. Daarnaast vertellen we je over de laatste updates rondom subsidies. En je hoort over de speciale collectieve inkoopacties van bijvoorbeeld zonnepanelen en isolatie.

Al meer dan 11.000 woningeigenaren uit de regio Rivierenland gingen je voor.

Meld mij aan