Duurzaam wonen aan de Appelgaard in Ochten

Vier gezinnen | Ochten, gemeente Neder-Betuwe | Zonnepanelen

Met de Duurzaamheidsvisie en de Klimaatnota heeft Neder-Betuwe in 2018 concrete stappen gezet om te komen tot een energieneutrale gemeente. Maar in een toekomstvisie zonder draagvlak en uitvoering zit geen toekomst. Het zijn de burgers, de bedrijven en de instellingen die de handschoen moeten oppakken. Zoals bewoners van de Appelgaard in Ochten.

Niemand omgepraat

Er liggen net hagelnieuwe zonnepanelen te blinken op vier adressen in deze straat. “De nummers 17, 19, 21 en wijzelf hebben hiervoor gekozen”, zegt Luigi Sanna. “De laatste jaren zijn we als gezin erg bezig met milieu en klimaat. Het hele huis is verbouwd, met diverse duurzaamheidsmaatregelen.

Luigi begon met isolatie in de kruipruimte. Vervolgens met de straat spouwmuurisolatie, gevelreiniging, renovatie van het voegwerk, vervanging van de oude cv-ketel en dakisolatie. De gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen is het nieuwste project.

“Het mooie is dat al die buren meedoen. Op een buurtbarbecue gooi je zo’n onderwerp wel eens in de groep. Sommige buren waren meteen enthousiast om aan te haken. Anderen gingen pas later de meerwaarde hiervan inzien. Prima toch?”

Groepskorting zonnepanelen

De Appelgaard koos voor een energiebesparingslening van SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het bijzonder lage rentepercentage van 1,6% kost Luigi jaarlijks slechts €35,-. “We vielen voor zonnepanelen van RoZon Zonne-energie uit Opheusden. Zo stimuleer je ook het lokale bedrijfsleven.”

Dankzij collectieve inkoop rekende RoZon een groepskorting. Eén klant betaalt de volle prijs, vier klanten tegelijk krijgen 6% korting. “Wij kozen een set van acht panelen. Dan heb je het over een bedrag van €3.100,-. De btw van €300,- gaat daaraf. Wij verbruiken 2.200 kilowattuur per jaar. Onze zonnepanelen leveren een jaarlijkse besparing op van €550,-, met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Dus tel uit je winst. Je kunt het geld beter duurzaam in je huis investeren, dan op de bank parkeren.”

Veelgestelde vragen

Gratis keukentafelgesprek met een energiecoach

Wil je je liever persoonlijk laten informeren? Onze energiecoaches werken vrijwillig voor het energieloket. Ze hebben kennis van duurzaam wonen en dragen dit graag over op andere woningeigenaren.

Ik wil een gesprek met een energiecoach aanvragen!
Energieloket Maasdriel, Neder-Betuwe en West Maas en Waal