Duurzaam wonen aan de Appelgaard in Ochten

Vier gezinnen | Ochten, gemeente Neder-Betuwe | Zonnepanelen

Met de Duurzaamheidsvisie en de Klimaatnota heeft Neder-Betuwe in 2018 concrete stappen gezet om te komen tot een energieneutrale gemeente. Maar in een toekomstvisie zonder draagvlak en uitvoering zit geen toekomst. Het zijn de burgers, de bedrijven en de instellingen die de handschoen moeten oppakken. Zoals bewoners van de Appelgaard in Ochten.

Niemand omgepraat

Er liggen net hagelnieuwe zonnepanelen te blinken op vier adressen in deze straat. “De nummers 17, 19, 21 en wijzelf hebben hiervoor gekozen”, zegt Luigi Sanna. “De laatste jaren zijn we als gezin erg bezig met milieu en klimaat. Het hele huis is verbouwd, met diverse duurzaamheidsmaatregelen.

Luigi begon met isolatie in de kruipruimte. Vervolgens met de straat spouwmuurisolatie, gevelreiniging, renovatie van het voegwerk, vervanging van de oude cv-ketel en dakisolatie. De gezamenlijke aanschaf van zonnepanelen is het nieuwste project.

“Het mooie is dat al die buren meedoen. Op een buurtbarbecue gooi je zo’n onderwerp wel eens in de groep. Sommige buren waren meteen enthousiast om aan te haken. Anderen gingen pas later de meerwaarde hiervan inzien. Prima toch?”

Groepskorting zonnepanelen

De Appelgaard koos voor een energiebesparingslening van SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Het bijzonder lage rentepercentage van 1,6% kost Luigi jaarlijks slechts €35,-. “We vielen voor zonnepanelen van RoZon Zonne-energie uit Opheusden. Zo stimuleer je ook het lokale bedrijfsleven.”

Dankzij collectieve inkoop rekende RoZon een groepskorting. Eén klant betaalt de volle prijs, vier klanten tegelijk krijgen 6% korting. “Wij kozen een set van acht panelen. Dan heb je het over een bedrag van €3.100,-. De btw van €300,- gaat daaraf. Wij verbruiken 2.200 kilowattuur per jaar. Onze zonnepanelen leveren een jaarlijkse besparing op van €550,-, met een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Dus tel uit je winst. Je kunt het geld beter duurzaam in je huis investeren, dan op de bank parkeren.”

Veelgestelde vragen

Waar kan ik een aandeel in een windmolen kopen?

Via een plaatselijke energie coöperatie die windmolens realiseert of beleg in een groenfonds bij een beleggingsbank.

Hoe duur is energieadvies?

Je kunt op verschillende manieren advies krijgen. Je kunt gratis advies krijgen van een van onze energiecoaches. Dit zijn vrijwilligers die een korte opleiding hebben gevolgd. Zij kunnen jou op weg helpen als je zelf nog niet zoveel kennis hebt.  Als je een professioneel advies nodig heeft, omdat u bijvoorbeeld nul op de meter wilt krijgen of een grote verbouwing op de planning heeft staan, dan kunt u ook een energieadviseur inschakelen. Afhankelijk van wat u wilt bereiken kost dit tussen de 200 en 600 euro. Klik op de link om een energieadviseur in te schakelen.

Zit er subsidie op zonnepanelen?

Er is geen subsidie voor particulieren op zonnepanelen. Maar wel een financieel voordeel door de salderingsregeling en daarnaast is het mogelijk om de BTW over de aankoop terug te vragen.

Tot wanneer is de salderingsregeling van kracht?

Zonnepanelen op je dak is een goede investering. En dat blijft het ook als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. De salderingsregeling houdt in dat je stroom die je aan het elektriciteitsnet levert mag wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Vanaf 2023 komt er een nieuwe regeling waardoor de vergoeding voor de stroom die je terug levert kleiner is dan wat je betaalt voor de stroom die in je inkoopt. Dit verschil wordt elk jaar groter. Vanaf 2031 kun je helemaal niet meer salderen. Koop je in 2020 een set van 10 zonnepanelen, dan verdien je die in 6 jaar en 11 maanden terug. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een spaarrente van 4%. Het is dus heel aantrekkelijk om zonnepanelen op het dak te leggen. En ook nog eens duurzaam, want met je panelen bespaar je 1250 kilo CO2-uitstoot per jaar.

Ik heb in het voorjaar 2 maatregelen uit laten voeren en daar subsidie voor aangevraagd. Nu wil in het najaar maatregel 3 en 4 uit laten voeren, krijg ik dan weer subsidie?

Ja dat mag, mits het 2 andere isolerende maatregelen zijn. Bijvoorbeeld in ronde 1 deed je het dak en de spouwmuur en in ronde 2 doe je de vloer en beglazing.

Gratis keukentafelgesprek met een energiecoach

Wil je je liever persoonlijk laten informeren? Onze energiecoaches werken vrijwillig voor het energieloket. Ze hebben kennis van duurzaam wonen en dragen dit graag over op andere woningeigenaren.

Ik wil een gesprek met een energiecoach aanvragen!
Energieloket Maasdriel, Neder-Betuwe en West Maas en Waal