Duurzaam verbouwen: onbekend maar niet ingewikkeld

Ellen Holleman en haar man kochten in 2015 een mooie woning uit 1901 in Rossum. Eén ding stond voorop: ze wilden het mooie oude huis verduurzamen.

Holleman: “Dus dan kijk je wat er met het huis mogelijk is en wat past binnen het budget. Maar die puzzel was nog niet zo simpel.” Ze namen een aannemer in de arm en bespraken hun duurzaamheidswensen. Holleman: “Een kundige aannemer maar hij bleek onbekend met duurzaam verbouwen. Althans, niet met de eisen die wij stelden.”

Kies de best passende aannemer

Holleman en haar man zijn werkzaam in de stedelijke ontwikkeling. Dus wat meer uitzoekwerk vonden ze niet erg. “We kwamen steeds meer mooie duurzame oplossingen tegen die wij in ons huis wilden en konden toepassen. Maar bij ieder idee moesten we de aannemer overtuigen: hij was er niet bekend mee en wilde het daarom liever ook niet zo uitvoeren.”

Toen Holleman op het isolatiemateriaal Pavadentro stuitte en wilde toepassen, is de aannemer zelf naar de leverancier geweest en heeft een demonstratie gehad. “Daarna ging hij er mee aan de slag. Mooi natuurlijk, maar het heeft wel voor twee maanden vertraging gezorgd. Zo zie je maar weer, het was slechts onbekend en bleek toch goed uitvoerbaar!”

Omschrijf jouw wensen gedetailleerd

“Verder moet je echt goed van te voren bedenken wat je precies wilt en welke materialen je wilt toepassen. Wij hebben bijvoorbeeld ons best gedaan om met natuurlijk isolatiemateriaal te werken. Dat is dus gelukt. Maar we hadden er aan even niet bedacht dat de elektricien de leidingen met PUR vastzette. We hebben het laten zitten, maar moesten wel even slikken…”

Ga voor een mooi en comfortabel huis: het kán!

Holleman en haar man hebben nu een goed geïsoleerd huis. Ze hebben een palletfornuis, die de benedenverdieping van het huis grotendeels in de winter ook verwarmd. Hun badkamer is helemaal elektrisch verwarmd en er liggen zonnepanelen op het dak. Holleman: “De gasaansluiting moet er ook ooit nog eens uit, maar daarvoor moeten we nog even sparen. We hoeven niet echt veel meer te doen, het is te overzien. Je moet gewoon beginnen, maar alsjeblieft: wél met gedetailleerd plan!”

Vragen over duurzaam verbouwen?

Heb je nog vragen over duurzaam verbouwen of zie je door de bomen het bos niet meer, neem dan vrijblijvend contact met ons op en onze onafhankelijke energieadviseur belt je terug.