Binnen acht maanden van het aardgas af.

Sytse en Monique Terpstra wonen in een huis uit 1910 in Geldermalsen. Samen met hun twee 16-jarige zonen. Op zich niets bijzonders. Toch wel: ze hebben het voor elkaar gekregen om de aardgaskraan met een gerust hart te kunnen afsluiten! 

Een oud huis, maar toch was de wens groot om nu alvast aan de slag te gaan om flink veel energie te besparen. Sytse: “We gebruikten zo’n 4.500 m3 gas per jaar, dat leidde tot een CO2 uitstoot. Tsja, dat was toch niet de bedoeling! Klimaatverandering is voor ons een issue, we moeten ervoor zorgen dat het zoveel mogelijk stopt. En daar moeten wij onze verantwoordelijkheid in nemen.”

Het is een heel proces geweest om de woning aardgas vrij te maken. Sytse: ”We begonnen ongeveer drie jaar geleden met 30 zonnepanelen. Daarmee wekken we ongeveer 10.000 kilowattuur elektriciteit per jaar op. Op dat moment hadden we voldoende aan 5.000 kWh per jaar. Zo namen we een voorschot op de behoefte die zou kunnen ontstaan, bijvoorbeeld door installatie van een warmtepomp en een elektrische kookplaat.”

 

Isoleren

Na de zonnepanelen, werd de woning verder geïsoleerd. Sytse: ”De bovenverdieping is het domein van de kinderen. Die hebben we dusdanig geïsoleerd, dat we daar helemaal geen verwarming meer nodig hebben. We kunnen altijd nog lokaal verwarmen met infrarood panelen. Maar de kinderen hebben daar nog niet om gevraagd. Dus blijkbaar is de noodzaak er niet.”

Daarna was de benedenverdieping aan de beurt. Een groot deel van de woning was tien jaar geleden met een verbouwing al goed geïsoleerd. Alleen de aanbouw was niet goed gedaan. Daarom kozen ze ervoor deze volledig te herbouwen. Sytse en Monique kozen bewust voor een isolatiewaarde 7. ‘’Met deze isolatiewaarde zitten we twee keer hoger dan wat de norm nu is’’, zegt Sytse. “Zo blijft de aanbouw in de zomer koel en in de winter warm.”

 

Een warmtepomp

Afgelopen zomer is een bodemwarmtepomp geïnstalleerd. Een flinke investering, maar deze pomp is erg efficiënt. Het verwarmt met een hoog rendement en koelt erg goed in de zomer.

Sytse: “Dat een bodemwarmtepomp ook kan koelen, is nog redelijk onbekend. Voor het koelen van de vloer volstaat een licht pompje van 300 W, dat de koelvloeistof rustig rondpompt. De temperatuur van de koelvloeistof wordt zodanig ingesteld dat de vloer niet vochtig kan worden door condensatie. Een koele vloer maakt de ruimte in een warme zomer al snel comfortabel, zonder dat airco nodig is.”

 

Efficiëntere energie-opwek

De warmtepomp blijkt ook nog eens minder stroom te gebruiken dan verwacht. Hierdoor houden ze steeds 2.000 kilowattuur per jaar over. Zolang de huidige salderingsregeling blijft, zien zij geen noodzaak om voor een eigen energieopslag te zorgen. Mocht dat veranderen, dan hoopt Sytse dat er in de toekomst interessante technieken worden ontwikkeld om energie op te slaan.

Mocht dat nog een tijdje duren, dan willen ze een windgenerator op het dak zetten om de elektriciteitsproductie beter over de seizoenen te verdelen. Zo wordt er in de winter stroom opgewekt door de wind en in de zomer door de zon.

 

Verplaatsen van de thermostaat loont! 

Sytse deelt graag een eyeopener: “Wij hadden in alle ruimtes thermostaten; in de woonkamer zat de hoofdregeling. Alleen bleek dat de verwarming nooit aansloeg omdat de woonkamer altijd aardig op temperatuur was, terwijl de andere ruimtes koud waren. We probeerden dit op te lossen door de warmtecapaciteit in de woonkamer te verkleinen. We deden dit door hoeveelheid vloeistof van de vloerverwarming te reduceren. Helaas, dat bleek onvoldoende. Uiteindelijk hebben we besloten de thermostaat te verplaatsen naar de koudste kamer van het huis. En nu is het goed.”

En nu is lekker alles klaar? Sytse:” Nee, we zitten niet stil. Er zijn nog genoeg opties voor nuttig gebruik van onze overcapaciteit van onze zonnepanalen. En hopelijk zijn we over een paar jaar wel volledig zelfvoorzienend. Dat zou mooi zijn!”

 

Tips voor een aardgas vrije woning

Sytse geeft graag nog wat tips mee voordat je aan de slag gaat met een aardgas vrije woning.

Tip 1. Start zo snel mogelijk met isoleren! Dat is altijd de eerste winst en vaak voorwaardelijk voor installatie van een warmtepomp.

Tip 2. Ga zorgvuldig na wat je daadwerkelijk denkt dat de capaciteit van je warmtepomp moet zijn. Sytse en Monique keken daarvoor naar het gasverbruik van de afgelopen jaren en combineerden dat met hun verwachtingen van het gebruik na isolatie.

Van het gas af

Sytse en Monique Terpstra wonen in een huis uit 1910 in Geldermalsen. Samen met hun twee 16-jarige zonen. Op zich niets bijzonders. Toch wel: ze hebben het voor elkaar gekregen om de aardgaskraan met een gerust hard te kunnen afsluiten!