André kijkt elke dag op de app

André van Osenbruggen woont in Ochten en heeft met 3 andere buren samen zonnepanelen laten installeren. “Iedereen kijkt natuurlijk naar z’n portemonnee, maar dat je ook nog iets kunt bijdragen aan een duurzame wereld is natuurlijk geweldig!”

“Mijn buurman kwam met het idee om met het hele blok, 4 huizen, zonnepanelen aan te schaffen. In eerste instantie was ik best sceptisch. Tot ik de opbrengsten zag. Dat maakte het direct interessant.”

“Ik had het mooier gevonden als we allemaal een vierkant blok hadden gehad”

“Ik vond het jammer dat we niet allemaal hetzelfde aantal panelen namen. Het ziet er toch net wat mooier uit als iedereen hetzelfde vierkante blok op het dak heeft liggen.” Logisch vindt Andre dat wel. “Elk gezin is anders samengesteld en daardoor verbruikt niet iedereen hetzelfde. Wij hebben 15 panelen liggen, maar mijn buurvrouw is bijvoorbeeld alleen. Zij heeft er maar 6 nodig.” Toch vond André het zeker de moeite waar om het met de buren samen te doen. “Je kunt je er samen in verdiepen en we kregen er een korting mee van 6%.”

Tip: verschillende offertes aanvragen

“We hebben verschillende offertes aangevraagd en de verschillen waren enorm. Dat is dan ook gelijk mijn tip: vergelijk! Er zitten grote verschillen in de prijzen van zonnepanelen, verschillen in de opbrengsten, omvormers en installateurs. Een kleine zzp’er heeft minder onkosten dan een grote partij en kan de installatie daarom bijvoorbeeld goedkoper aanbieden.”

“Ik kijk elke dag op de app”

Het is pas een maand geleden dat de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, dus hoeveel hij precies per jaar zal besparen weet André nog niet. Toch heeft hij nu al veel inzicht in z’n verbruik en opbrengsten. “De meeste merken zonnepanelen hebben een eigen app, maar ik gebruik de app van Vattenfall. Ik kan nu al zien dat wij ongeveer 3900 kWh verbruiken en dat de panelen samen 4900 kWh opleveren. Wij hebben dus een overschot dat kunnen we teruggeven aan het net. Gister heb ik bewust even een extra keer gekeken, het was namelijk de eerste lentedag met volop zon. Gisteren hebben we in 1 dag voor 3 dagen aan stroom opgewekt!”

Salderingsregeling en opslaan van energie

Het installeren van zonnepanelen is nu extra aantrekkelijk door de salderingsregeling. Dat houdt in dat je je overschot mag wegstrepen voor de dagen dat je te weinig opwekt. Op lange termijn heeft André een ander plan: “Over een aantal jaar zal het makkelijker en voordeliger worden om je energie-overschot zelf op te slaan met een accu. Dat maakt je minder afhankelijk van de salderingsregeling.”

André is tevreden over zijn nieuwe zonnepanelen en is blij dat het zowel geld oplevert als goed is voor het milieu: “Het mes snijdt aan 2 kanten.”

Wil jij ook zonnepanelen of hulp bij het kiezen van de juiste offerte?

Wil jij, net als André, geld en energie besparen met zonnepanelen? Heb jij ook verschillende offertes aangevraagd en wil je die laten vergelijken door een onafhankelijke kenner? Wil jij je er graag wat meer in verdiepen en ontdekken wat je kunt besparen? Energieloket Rivierenland geeft woningeigenaren uit de regio gratis en onafhankelijk advies. Lees bijvoorbeeld informatie op de website, mail je vraag, kom langs op het inloopspreekuur of vraag een onafhankelijk keukentafelgesprek aan met een van onze vrijwillige energiecoaches.