Alweer een huis in Culemborg met nul op de meter!

Daar, in een jaren ´90 nieuwbouwwijk en pal naast de Wethouder Schoutenweg in Culemborg, staat midden in een groene tuin een energieneutraal huis. Dat wil zeggen: een huis met Nul op de Energiemeter. Fons en Eliane wonen er vanaf de oplevering van deze -toen al- goed geïsoleerde huizen. Zo nu en dan zetten ze altijd al stapjes om nog energiezuiniger te leven. Zoals het aanschaffen van zonnepanelen, zuiniger omgaan met energie en ze begonnen een moestuin. De meest recente ingreep brengt ze écht naar nul-op-de-meter: de aanschaf van een warmtepomp.

Fons: “We hebben in het begin inderdaad direct zonnepanelen laten plaatsen. Die dingen zijn nu zo’n 17 jaar oud en ze doen het nog steeds. Na een jaar leverden we zo’n 10 Khw terug aan de elektriciteitsmaatschappij: wij blij! En nu, met onze nieuwste zonnepanelen leveren we zo’n 4 Khw per uur terug, haha!  De techniek is in al die jaren flink vooruitgegaan.”

Blijven wachten op nog iets beters? Dat heeft geen zin!

En dat is precies de reden waarom ze 17 jaar geleden niet hebben geluisterd naar die mensen die het hen afraadden om zonnepanelen te laten plaatsen ‘omdat de techniek nog wel wat vooruitgang zou boeken’. Eliane: ”Dan kun je natuurlijk altijd wel blijven wachten: doe je niks dan kom je ook nergens. Nee, wij vonden dat we iets moesten doen: doorgaan met fossiele brandstoffen is geen optie!”

Warmtepomp met thermodynamische panelen

Ook nu lopen Fons en Eliane voorop en profiteren ze inmiddels van hun nieuwste aanwinst:  een warmtepomp met thermodynamische panelen. “Ook nog een vrij nieuwe techniek om uiteindelijk geen gas meer te gebruiken. We wisten hier niet zoveel van, we wisten wel heel goed wat we niet wilden. Zo wilden we bijvoorbeeld graag naar nul op de meter, geen extra lawaai en geen rare buizen rondom ons huis. Een bedrijf raadde ons een lucht-water-warmtepomp aan, maar die maakte te veel geluid.  Tja, die valt dan af en zijn we op zoek gegaan naar een goede oplossing.

Uiteindelijk is die gevonden. De zon. Ze kozen voor een warmtepomp met 9 thermodynamische panelen voor warm water en 30 zonnepanelen voor stroom, op het dak.

Fons: "Juist omdat dit zo nieuw is, kwamen er heel wat vragen naar boven. Je moet gewoon anders denken. Zo twijfelden we bijvoorbeeld of water van 45 graden onze ruimtes zouden kunnen verwarmen. Maar dat kan! Dat heeft te maken met de convectorverwarming  (lage temperatuur verwarming). En het voelt nog steeds een beetje raar om de thermostaat ’s nachts gewoon op 18 graden te laten in plaats van 15 graden. Nu vinden we het allemaal wel logisch!”

En, is het 2 jaar uitzoeken waard geweest?

Eliane: ”Ja zeker.  Het is gewoon erg comfortabel in huis. De woonkamer is prettig en egaal warm. En natuurlijk straks die grote nul-op-de-meter, daar kijken we nu al naar uit!

Zelf uitzoeken, maar wel met iemand om mee te sparren

Fons en Eliane hebben dit allemaal zelf uitgepuzzeld. Maar als ze wisten dat het Energieloket Rivierenland bestond, zouden ze daar zeker eerder aan de bel trekken! Het Energieloket van Het Nieuwe Wonen Rivierenland heeft alle actuele kennis op het gebied van verduurzamen van je woning, van enkelvoudige maatregelen tot aan energieneutraal. Neem contact met ons op als je met vragen zit rondom duurzaam verbouwen of als je graag even wilt sparren met een onafhankelijk adviseur.