Al je stroom zelf opwekken

Bartjan van der Meer woont met zijn gezin in Varik, gemeente Neerijnen, in een karakteristiek huis tegen de dijk. En op de schuur liggen zonnepanelen. Al zes jaar nu!

Van der Meer: “Ik had het al heel lang in mijn hoofd, ik was gewoon overtuigd dat die zonnepanelen er moesten komen. Alleen deden we het gewoon niet. Totdat ik een subsidieregeling voorbij zag komen. Geen hoog bedrag, maar toch. Dat was voor mij de aanleiding om echt in actie te komen. Het leggen was zo gebeurd. Met een oom heb ik die panelen erop gelegd en aangesloten. Ik wist dat je de panelen op een aparte groep moet aansluiten. Maar goede installateurs weten dat natuurlijk ook.”

Elektrisch koken

Van der Meer en zijn gezin hebben er nu al jaren plezier van. Ze gebruiken al hun stroom van hun panelen en leveren terug aan de energiemaatschappij.  Van der Meer: “En als je dan zo bezig bent, word je toch wat actiever: hoe kan ik nog meer besparen? De volgende stap voor ons zal elektrisch koken kunnen zijn. Een warmtewisselaar staat ook nog wel op mijn wensenlijstje. En de hemelwater opslag, die moet er zeker komen. Wat is er nu mooier om het regenwater op te vangen en te gebruiken om je toilet mee door te spoelen?“

Interesse in zonnepanelen

Van der Meer ziet om zich heen dat juist de mensen die in techniek geïnteresseerd zijn,  zonnepanelen hebben. Of het zijn ondernemende mensen die het voordeel er meteen van inzien. Van der Meer: ”Maar er is hier ook nog hele grote groep die het eigenlijk wél wil, maar het nog te veel gedoe vindt of te veel opziet tegen de techniek. Maar dat hoeft natuurlijk geen belemmering te zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden om ze daarbij te helpen!”

Meer te weten komen over een lage energierekening?

Wil jij ook een lage energierekening net zoals Bartjan, maar weet je niet waar je moet beginnen? Kom dan naar het inloopspreekuur, vraag een gratis energiecoach aan of mail ons je vragen. Wij helpen je graag verder op weg.