Trainingsaanbod
EnergieVitaal heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met het aanbieden van diensten aan inwoners die te maken hebben met energie-armoede. Doordat we deze trainingen continu hebben verbeterd, stellen we een aantal trainingen beschikbaar. Hieronder lees je meer.
Trainingen door EnergieVitaal
EnergieVitaal is een programma van Energieloket Rivierenland (een coöperatief energieloket actief sinds 2015). Bij EnergieVitaal ondersteunen we bewoners die hun energierekening moeilijk kunnen betalen, met het verlagen van het energieverbruik. Dat doen we in acht gemeenten in Rivierenland, met een enthousiast team bestaande uit klussers, coaches, planners en coördinatoren. We geven bewoners energiebespaartips en we klussen om de woningen zuiniger te maken. We passen kleine maatregelen toe, zoals tochtstrips, radiatorfolie en een waterbesparende douchekop. Ook voeren we grotere maatregelen uit, zoals waterzijdig inregelen, het plaatsen van energiezuinig witgoed, energiemonitoring, plexiglas voorzetramen en het naïsoleren van binnendaken [1] .
EnergieVitaal is daarnaast een springplank voor medewerkers waar de arbeidsmarkt een afstand tot heeft. Zij kunnen laagdrempelig starten, ontwikkelen en doorgroeien naar een volgende betaalde baan. Voor dit alles werkt EnergieVitaal nauw samen met gemeenten, woningbouwcorporaties, sociale organisaties en bewonersorganisaties.
Inmiddels heeft EnergieVitaal met een 30-koppig team, ruim 3000 huishoudens mogen ondersteunen.
EnergieVitaal heeft de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan op verschillende gebieden. We delen kennis en ervaring graag. We bieden verschillende trainingen aan, en we bieden maatwerk.
Interesse?
Voor meer informatie, neem contact op met programmamanager Loes van Genderen: [email protected]
Vindt jouw initiatief plaats in provincie Gelderland? Mogelijk kan je dan subsidie krijgen van de provincie. Neem contact op met Loes van Genderen voor meer informatie.
Onze trainingen en het 70:20:10 model
EnergieVitaal hanteert het 70:20:10 model bij het opleiden van medewerkers. Dit model gaat ervanuit dat 70% van het leren plaatsvindt door ervaring op te doen ‘on the job’, 20% door samen met collega’s te werken en van elkaar te leren, en 10% formeel leren ‘in het klaslokaal’.
De trainingen die we aanbieden, moeten dus altijd gecombineerd worden door het opdoen van praktijkervaring en door samen met collega’s te reflecteren en te verbeteren. Ons trainingsaanbod bevat ook maatwerktrajecten, waarin we meedenken hoe een initiatief onder andere het samen leren en ontwikkelen kan organiseren. Ook kunnen we ervaren krachten van EnergieVitaal laten meelopen met medewerkers van andere initiatieven.
Basis, aanvullende en verdiepende trainingen
Ons trainingsaanbod bestaat uit basistrainingen, die voorzien van basiskennis rondom het onderwerp; aanvullende trainingen, die aanvullende onderwerpen aansnijden; en verdiepende trainingen, die gericht zijn op meer verdiepende, specialistische kennis.
Locatie
De trainingen worden gegeven op de thuislocatie van EnergieVitaal: S-tec Rivierenland, huis vol energie. Een inspirerende werkomgeving, waar verduurzaming van de gebouwde omgeving centraal staat. S-tec biedt opleidingen en een showroom vol duurzame materialen en installaties waarover je ook advies kan krijgen. S-tec is een trefpunt in de regio waar onderwijs, bedrijven, overheden en ondernemende burgers elkaar vinden.
Ons aanbod
1. Training energie besparen met gedrag & kleine maatregelen
Voor: Medewerkers die als energiecoach en/of klusser kleine maatregelen aan de slag willen
1.1. Basistraining energiebesparende maatregelen
Hoe kan je een bewoner ondersteunen om snel en gemakkelijk energie te besparen? Tijdens deze training leer je welk gedrag en welke technische mogelijkheden de energierekening omlaag kunnen brengen. De training bestaat uit twee onderdelen:
- Het keukentafelgesprek: Energierekening lezen en met de bewoner doornemen. Wat kan je met 1 kWh en 1m2 gas? Hoeveel energie kosten huishoudelijke apparaten? Welke gedragstips helpen om energie te besparen? Hoe breng je dit op een goede manier over aan de bewoner?
- Rondje door het huis: Tocht, naden en kieren signaleren en aanpakken met tochtband, tochtafsluiters, tochtstrips en deurgordijnen. Vochtproblemen signaleren en bespreken. Toepassen van verschillende energiebesparende producten, zoals radiatorfolie, buisisolatie, tochtdichting, energiezuinige lampen (en meer). Je leert wanneer je de materialen toepast en je oefent met het plaatsen van de materialen.
Duur: Dagdeel (4 uur)
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Na deze training weet je hoe gedrag en technische mogelijkheden je helpen om snel en eenvoudig energie te besparen en wanneer je ze kan toepassen. Je leert hoe je energiebesparende maatregelen aanbrengt en uit welke stappen het gesprek over energie besparen met de bewoner bestaat.
1.2 Basistraining Gespreksvaardigheden voor de (Sociaal) Energiecoach
Tijdens deze training krijg je de handvatten om op een prettige manier met de bewoner in gesprek te gaan. Je krijgt basiskennis van wetenschappelijke inzichten over de invloed van schaarste (armoede in geld of in tijd) op het brein en het gedrag. Daarnaast leer je hoe gedrag ontstaat en wat de belangrijkste basisbehoeften van mensen zijn. Deze achtergrondkennis helpt je om goed aan te sluiten bij de bewoner waarmee je in gesprek bent.
Ook leer je de LSD-techniek (luisteren, samenvatten, doorvragen) toe te passen in een gesprek, en je leert hoe je effectief met weerstand om kunt gaan. Een belangrijk element van de training is persoonlijke veiligheid, waarin je leert hoe je kan handelen als je een onveilige situatie tegenkomt.
De training geeft basiskennis, waarna je samen vaardigheden gaat oefenen in diverse werkvormen en oefeningen.
Duur: Dagdeel (3 – 3,5 uur)
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Na deze training weet je wat de invloed is van schaarste op het brein en het gedrag. Je weet hoe je de LSD techniek kan toepassen, en hoe je om kan gaan met weerstand of wantrouwen. Ook weet je wat je kan doen als je in een onveilige situatie terecht komt.
1.3 Aanvullend: Training voorzetramen
Sommige huizen hebben nog enkel glas, of oud dubbel glas, dat niet altijd snel vervangen kan worden. Voorzetramen van plexiglas kunnen dan een goede oplossing zijn om de kou beter buiten te houden. Tijdens deze training leer je wanneer het zin heeft om zo’n voorzetraam te plaatsen, wat de isolatiewaarde is, en hoe je het plaatsen aanpakt.
Duur: Dagdeel ( 4 uur)
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Na deze training weet je wanneer een voorzetraam van plexiglas helpt, hoeveel het bespaart en hoe je het kan plaatsen.
1.4 Verdiepende maatwerktraining gespreksvaardigheden
Hoe houd je regie in uitdagende situaties?
Soms komen energiecoaches of klussers lastige situaties tegen, waar handvatten voor nodig zijn. Op basis van hun vragen, kan een maatwerktraining worden ontwikkeld. Elementen die daarin kunnen zitten zijn bijvoorbeeld; culturele verschillen, omgaan met andere problematiek achter de voordeur, omgaan met sociaal onveilige situaties etc.
Duur: Dagdeel ( 4 uur)
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Af te stemmen op behoeftes deelnemers
2 Training waterzijdig inregelen
Bij waterzijdig inregelen stelt de installateur het cv-systeem zo af dat het warme water zo efficiënt mogelijk door de cv-installatie stroomt. Dit levert een besparing van jaarlijks 10 tot 15% op de energiekosten, terwijl het comfort in huis verbetert.
Voor: Medewerkers die met waterzijdig inregelen aan de slag willen.
2.1 Basis: Theorietraining waterzijdig inregelen
In deze training leer je wat waterzijdig inregelen inhoudt, wanneer je het kan toepassen, wanneer niet en waar je allemaal rekening mee moet houden. Ook leer je wat de waterzijdig regelaar nog meer kan inzetten; kan je je CV nou echt het beste op 60 graden zetten? Heeft de woning een modulerende kamerthermostaat en hoe kan de bewoner deze zo optimaal mogelijk benutten? Wordt de hoog rendement functie van de cv-ketel optimaal benut? Welke radiatoren gebruikt de bewoner en waarom?
Duur: Dagdeel (4 uur)
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Begrijpen wat waterzijdig inregelen inhoudt, hoe het werkt en wanneer je het kan toepassen.
2.2 Verdiepend: Oefenhuis
Onder begeleiding van een trainer ga je samen een huis waterzijdig inregelen. Je leert alle kennis uit de theorie meteen toe te passen, en je leert hoe je een huis waterzijdig inregelt in de praktijk.
Duur: Dagdeel (4 uur)
Aantal deelnemers: max 4
Locatie: In afstemming
Leerdoel: Begrijpen hoe waterzijdig inregelen in de praktijk werkt.
2.3 Verdiepend: Meelopen
Waterzijdig inregelen leer je het beste in de praktijk! Onze trainer kan met medewerkers meelopen, om hen in praktijk de ins en outs te leren over het waterzijdig inregelen.
Duur: Twee dagdelen (8 uur)
Aantal deelnemers: max 2
Leerdoel: Zelfstandig leren waterzijdig inregelen
3. Training energiemonitoring
Een energiemonitorsysteem houdt bij hoeveel elektra en gas een bewoner verbruikt. Dat inzicht helpt om energie te besparen. Zo blijkt uit onderzoek dat bewoners met een energiemonitorsysteem gemiddeld zo’n 5% energie besparen (2,2% op elektriciteit en 6,9 % op gas).
Voor: Medewerkers die met energiemonitoring aan de slag willen
3.1 Basis: Energiemonitoring als hulpmiddel bij energie besparen
In deze training leer je hoe zo’n systeem werkt. Ook leer je welke systemen er zijn, wat hun eigenschappen en wat de verschillen zijn. Daarnaast hoor je weke technische eisen er zijn om een energiemonitorsysteem toe te passen.
Duur: 2 uur
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Na deze training weet je wat energiemonitoring inhoudt, kan je dat aan de bewoner uitleggen en ben je in staat om zelfstandig te bepalen of de maatregel energiemonitoring toepasbaar is voor de bewoner.
3.2 Verdiepend: Energiemonitoring toepassen
In deze verdiepende training leer je om energiemonitoring daadwerkelijk toe te gaan passen. Je leert werken met twee verschillende systemen: Home Wizard en Geo Trio 2. Je leert hoe je ze aansluit, installeert, hoe je de werking ervan aan de bewoner uitlegt, hoe je de bewoner kan begeleiden, en wanneer je welk van de twee systemen toepast.
Duur: 2 uur
Aantal deelnemers: max 12
Leerdoel: Na deze training kan je twee energiemonitorsystemen installeren en de bewoner begeleiden om met het systeem energie te besparen.
4. Training Binnendaks na-isoleren met Isovlas
Samen met Bouwmensen ontwikkelden we een training binnendaks na-isoleren voor ongeïsoleerde damp-open daken. Tijdens deze training leer je theorie over bouwfysica, zodat je weet hoe je vochtproblemen voorkomt. Ook ga je in de praktijk aan de slag met het isoleren van een zolder met Isovlas (isolatieproduct gemaakt van vlas). Vooraf krijg je een korte theorieles en toets, om veilig om te kunnen gaan met PU-producten (pur), wat verplicht is als je beroepsmatig met deze producten werkt.
Voor: Medewerkers die met binnendaks na-isoleren aan de slag willen.
Leerdoel: Na deze training weet hoe je kan isoleren zonder vochtproblemen, hoe je een zolder kan isoleren met Isovlas en weet je veilig te werken met PU-producten en verschillende gereedschappen.
Duur: 2 dagen (16 uur)
Aantal deelnemers: + /- 8
Verzorgd door: EnergieVitaal i.s.m. Bouwmensen Rivierengebied
5. Training energiezuinig witgoed
In deze training leer je wanneer je witgoed het beste kan vervangen en wat het aan energiebesparing oplevert. Ook krijg je uitleg over de energielabels, en het verbruik van oude en nieuwe apparaten. Je leert hoe je oud witgoed kan herkennen, en hoe je met de bewoner tot een keuze kan komen voor het te vervangen witgoed. Daarnaast krijg je energiebespaartips en gespreksvaardigheden mee, gericht op het geven van tips over het energiezuinig gebruiken van verschillende witgoedapparaten.
Voor: Medewerkers die met energiezuinig witgoed aan de slag willen
Leerdoel: Na deze training weet hoe je oud witgoed kan identificeren, wanneer het zin heeft om witgoed te vervangen en hoe je met de bewoner in gesprek kan gaan over het energiezuinig gebruiken van verschillende witgoedapparaten.
Duur: 4 uur
Aantal deelnemers: Max 12
6. Maatwerk: meelopen
Na afloop van een training, moet kennis in praktijk worden gebracht. Het kan daarvoor helpend zijn als er ervaren kracht meeloopt op locatie. Op basis van de wensen, kunnen we dit organiseren.
Duur: Per dagdeel (4 uur)
Aantal deelnemers: max 2
Leerdoel: Zelfstandig rol leren uitvoeren
7. Maatwerktraject: Bewoners goed bereiken en helpen
Hoe organiseer je een aanbod dat goed aansluit bij de doelgroep? Hoe organiseer je je communicatie? Hoe kan je doelmatige wijkacties inzetten? En wat is er nodig voor een goede samenwerking met het sociale domein en sociale organisaties?
Bij dit maatwerktraject zoeken we met je naar oplossingen om jouw doelgroep goed te bereiken en te helpen, samen met relevante stakeholders. Dat doen we vanuit de ervaring die we bij EnergieVitaal hebben opgedaan.
We starten met een online intake. Daarin bespreken we de fase van jouw initiatief, de organisatorische context en jouw ontwikkelvraag en wensen. Op basis daarvan gaan we in een twee uur durende sessie samen op zoek naar de antwoorden op jouw vragen.
Op basis van jouw behoefte, kunnen we je daarna verder begeleiden.
Duur: dagdeel
Aantal deelnemers: in afstemming
8. Maatwerktraject: Het organiseren van een initiatief om energiearmoede aan te pakken
Hoe zorg je voor een goedlopend en breedgedragen energie-armoede initiatief? Hoe kan je vanuit jouw idee een uitvoeringsorganisatie opzetten? We denken met je mee, vanuit de ervaringen die we bij EnergieVitaal hebben opgedaan. Dat kan gaan om onderwerpen zoals;
- Menskracht & HR – werken met betaalde krachten of vrijwilligers? Werven & begeleiden van medewerkers (met of zonder ontwikkelbehoefte).
- Samenwerking met belangrijke partners; gemeenten, woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties en bewonersorganisaties
- Organisatiecultuur; hoe organiseer je op een manier dat je dynamisch bent, en je samen met je medewerkers continue ontwikkelt en verbetert?
We starten met een online intake. Daarin bespreken we de fase van jouw initiatief, de organisatorische context en jouw ontwikkelvraag en wensen. Op basis daarvan gaan we in een twee uur durende sessie samen op zoek naar de antwoorden op jouw vragen.
Op basis van jouw behoefte, kunnen we je daarna verder begeleiden.
Duur: dagdeel
Aantal deelnemers: in afstemming
[1] Binnendaks naïsoleren is in ontwikkeling.