Warmtepomp voor verwarming en tapwater + zonnecollector

Wat is het?

Dit is een warmtepomp met een voorraadvat voor warm tapwater waar ook één of enkele zonnecollector(en) op zijn aangesloten. Deze zonnecollector(en) liggen op het dak. Als de zon schijnt vangen de collectoren de warmte op en verwarmen het tapwater in het voorraadvat. Het voorraadvat is dus voorzien van een dubbele warmtewisselaar: één voor de warmtepomp en één voor de zonneboiler. Die van de warmtepomp zit bovenin. Als het water niet door de zonnecollector wordt verwarmt, dan zorgt de warmtepomp ervoor dat het bovenste deel van het voorraadvat opgewarmd wordt.

 

Doordat de zonnecollector een groot deel van het jaar het tapwater (deels) kan verwarmen, hoeft de warmtepomp minder te werken. Dat bespaart energie. Als er weinig of geen zon is, zorgt de warmtepomp ervoor dat er toch altijd warm tapwater op voorraad is. Je hebt dus altijd warm tapwater maar wel met een lagere energierekening (of minder zonnepanelen).

 

Verschillende systemen

Zie de pagina Zonneboiler voor meer informatie over de grootte en de types zonnecollectoren.

Waarom een zonnecollector?

Warm tapwater bereiden met een warmtepomp is erg efficiënt en daarmee ook kostenbesparend. Door er een zonnecollector aan toe te voegen, bespaar je nog eens ca. 40 tot 50% op je energieverbruik voor warmtapwaterbereiding omdat de zon meehelpt met het verwarmen van tapwater. Vooral bij grotere gezinnen, waar veel gedoucht wordt, kan dit een behoorlijke besparing opleveren.

De meerkosten bestaan alleen uit de collector en een extra warmtewisselaar in het voorraadvat. Je kan er ook voor kiezen om wat meer zonnepanelen te nemen en de warmtepomp het warm tapwater alleen te laten verwarmen. Vaak is dat op de lange termijn rendabeler. Maar als je weinig ruimte op je dak hebt of het dak een deel van de tijd in de schaduw ligt, is een zonnecollector vaak juist weer beter.

Een zonnecollector gaat makkelijk 20 jaar mee. Misschien dat de bijbehorende circulatiepomp een keer vervangen moet worden.

Aandachtspunten

  • Het voorraadvat moet een dubbele warmtewisselaar (spiraal) hebben: één voor de warmtepomp en één voor de zonnecollector.
  • De collector moet enigszins op het zuiden georiënteerd zijn (tussen zuidoost en zuidwest) en een helling hebben, bij voorkeur tussen 20 en 60°. Daarbij moet de collector natuurlijk zon vangen. Een beetje schaduw is niet erg.
  • Het voorraadvat is wat groter dan een elektrische boiler omdat de temperatuur op bewolkte dagen lager is en er daardoor bij het douchen minder koud water wordt bijgemengd.