Volledige warmtepomp of all-electric warmtepomp
Wat is het?
De volledige warmtepomp voorziet zowel in de verwarming van je huis als in het warm tapwater. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Zie hiervoor onze pagina over de warmtepomp. Ook de werking van de warmtepomp wordt op die pagina beschreven. Omdat de warmtepomp een beperkt vermogen heeft, werkt deze met een voorraadvat voor warm tapwater. De warmtepomp verwarmt het water in het vat. Als er warm water is getapt zal de warmtepomp automatisch aanspringen en het verse water in het voorraadvat weer op temperatuur brengen. Ook als de watertemperatuur in het voorraadvat na enige tijd is gedaald onder de ingestelde waarde, bijv. 50°C slaat de warmtepomp automatisch aan. Hierdoor is er altijd warm tapwater beschikbaar.
Een warmtepomp werkt efficiënter bij lagere temperaturen. De huidige generatie warmtepompen werkt op max. 55°C. Om legionella in een voorraadvat te voorkomen, is een temperatuur van 60°C nodig. Daarom wordt periodiek de temperatuur in het voorraadvat even verhoogd. Dit gebeurt met een conventioneel elektrisch verwarmingselement.
Tip: Het is ook mogelijk om het koude water door een warmtewisselaar in het buffervat te laten stromen zodat het opwarmt. Omdat het tapwater zelf niet langdurig op temperatuur wordt gehouden, hoef je het niet periodiek extra te verwarmen. Dit scheelt weer een beetje in de energiekosten.
Waarom een volledige warmtepomp?
- Een warmtepomp is een efficiënte manier van verwarmen. Je gebruikt daardoor een minimale hoeveelheid energie. Als je voldoende zonnepanelen hebt, of je gebruikt 100% groene stroom, dan heb je volledig duurzaam warm tapwater.
- De energiekosten van het verwarmen van tapwater met een warmtepomp zijn lager dan verwarmen met een gasgestookte ketel. Heb je voldoende zonnepanelen, dan zijn de energiekosten nog lager. Doordat je van het gas af kan, bespaar je ook nog eens op vastrecht gas.
- Hoewel een warmtepomp een flinke investering vergt, is het nu wel een goed moment omdat er subsidie vanuit de ISDE op zit.
Aandachtspunten
- Het voorraadvat neemt ruimte in beslag en heeft (gevuld) een fors gewicht. Omdat de temperatuur in het voorraadvat lager is dan bij een zonneboiler, wordt vaak een wat groter vat gekozen.
- Het voorraadvat is in deze situatie groter dan een elektrische boiler omdat de temperatuur in het vat lager is dan bij een elektrische boiler. Vanwege de lagere temperatuur, meng je minder koud water bij en verbruik je dus wat meer warm water.
Voor de aandachtspunten op gebied van verwarming, wordt verwezen naar de pagina over de warmtepomp.