De energiecoach helpt jou om energie én geld te besparen
De energiecoach komt gratis bij je langs om te bekijken waar de bespaarkansen liggen in jouw huis. Tijdens het gesprek krijg je handige tips en informatie waarmee je direct kunt gaan besparen.
Nodig een energiecoach uitBespaar op je energierekening: met gedrag en energiebesparende maatregelen!
Minder energie verbruiken is de makkelijkste en goedkoopste manier om te besparen. Zelfs kleine maatregelen kunnen al veel opleveren. De energiecoach kijkt goed naar jouw situatie en geeft je veel persoonlijke tips. Maar hij of zij kan je ook helpen met de keuze voor grotere maatregelen zoals zonnepanelen, warmtepomp en isolatie. Bovendien is de energiecoach goed op de hoogte van de landelijke én lokale subsidies!
Wat doet een energiecoach?
De energiecoaches van Energieloket Rivierenland zijn door ons opgeleide vrijwilligers. Energiecoaches zijn dus geen betaalde adviseurs en kunnen daardoor gratis bij je langskomen. Ze hebben kennis en ervaring met energie- en isolatietechnieken en technisch en bouwkundig inzicht. Energieloket Rivierenland is een initiatief van de acht gemeenten in de regio Rivierenland*, heeft geen winstoogmerk en helpt mensen om energiezuinig te wonen.
Een energiecoach:
- is gratis;
- geeft informatie en tips over energiebesparing;
- kan je wegwijs maken in energiebesparende maatregelen zoals zonne-energie, isolatie en warmtepompen;
- kan met je meekijken naar je energierekening en je inzicht geven waar jij nog energie kunt besparen;
- weet hoe ventilatie je huis aangenamer én energiezuiniger maakt;
- en kan na een eerste bezoek gewoon nog een keer langskomen!
Wil je hulp bij het vergelijken van offertes of het aanvragen van subsidie? Kom dan langs bij het energieloket bij jou in de buurt.
* Woon je in de gemeente Culemborg? Dan kun je een energiecoach aanvragen via Vrijstad Energie.
Wanneer een energiecoach?
-
Wil je een lagere energierekening?
-
Wil je starten met verduurzamen?
-
Wil je bijdragen aan het milieu?
-
Wil je een hoger wooncomfort?
Maak kennis met onze energiecoaches
Otto Oudshoorn
Vaak loop ik een rondje door het huis en bekijk ik de verlichting, plekken waar mensen tochtstrips kunnen plaatsen en de toestand van de verwarmingsketel. Soms zijn bewoners geïnteresseerd in een warmtepomp, maar dat is meestal één van de laatste stappen in het verduurzamen van je huis. Je kunt al een enorm verschil maken door kleine en goedkope aanpassingen. Kleine klusjes die zo zijn gefikst, maar wel direct voor een lagere energierekening zorgen. En: het hoeft niet allemaal tegelijk. Je kunt je huis stapje voor stapje steeds duurzamer maken. Ik vind het leuk om mensen daarmee op weg te helpen.
Els Vondervoort
We moeten echt beter omgaan met de beschikbare energie op onze aarde en inzetten op wind, water of zonne-energie. En daar krijgt – vroeg of laat- iedereen mee te maken, ongeacht wat je budget is. Ik wil mijn buurtgenoten daar graag mee helpen en ze laten zien hoe je met simpele maatregelen al snel tot een lagere energierekening komt!
Pieter de Regt
Tijdens het huisbezoek vraag ik altijd eerst om de reden om te gaan verduurzamen. Daarna pakken we het persoonlijke Woningdossier erbij. Wat heeft de bewoner al ingevuld en wat nog niet? Het geeft goed weer waar je staat in het verduurzamingsproces en wat de volgende stap is. We bespreken welke maatregelen al getroffen zijn en wat ze nog kunnen en willen doen. Ook hebben we het over het kostenplaatje en wijs ik ze op de subsidie- en financieringsmogelijkheden. Ik ben energiecoach geworden om een mooie wereld te kunnen achterlaten aan onze (klein)kinderen. Zuinig omgaan met energie hoort daarbij.
Joke en Pim deden het ook
Joke en Pim wonen in een jaren 70 huis in Buren. Hun huis is voorzien van dubbel glas, een hoog rendement CV ketel en dakisolatie, dus ze dachten dat er niet veel meer viel te besparen, maar samen met de energiecoach ontdekten ze dat er meer mogelijk is.
Lees hier hun verhaalVeelgestelde vragen
Adviseren jullie bepaalde merken of bedrijven?
Nee. Onze energiecoaches en loketmedewerkers geven alleen tips en informatie over maatregelen die je kunt treffen, niet over producten, merken en bedrijven. Energieloket Rivierenland gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens en zal deze niet delen met (commerciële) organisaties anders dan nodig voor het uitvoeren van onze dienstverlening. Wij zijn een organisatie zonder winstoogmerk en zijn een initiatief van de 8 gemeenten in de regio Rivierenland.
Welke informatie heeft een energiecoach nodig? Moet ik iets voorbereiden?
Ja. Het is handig als je alvast het Woningdossier aanmaakt. Deze start met 6 vragen. Vul daarna de woningscan in. Hierin stellen we vragen over je energieverbruik en je woning zodat je die niet ter plaatse nog hoeft op te zoeken. De energiecoach bereid het bezoek voor aan de hand van deze informatie. Het is dus belangrijk om het woningdossier zo volledig mogelijk en tijdig (minimaal 1 week voor de afspraak) in te vullen. Kom je er bij bepaalde vragen niet uit? Geen punt, de energiecoach loopt deze dan ter plekke met je door om deze alsnog te beantwoorden.
Maakt het uit of je een huur- of koopwoning hebt?
Nee, dat maakt niet uit.
Komen jullie ook in mijn gemeente?
Energiecoaches van Energieloket Rivierenland komen langs in de gemeenten Buren, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Woon je in Culemborg? Dan kan je een energiecoach aanvragen via Vrijstad Energie. Hieraan zijn wel kosten verbonden.
Hoeveel euro kan ik besparen?
Je bespaart al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar met de tips en informatie van de energiecoach.
Kan de energiecoach een EPA of BENG advies geven?
Nee. Met een EPA of BENG advies krijg je een adviesrapport en energielabel. Hiervoor heb je een gecertificeerd adviseur nodig en deze heeft Energieloket Rivierenland niet in dienst.
Hoe lang duurt een energiecoachbezoek?
Een bezoek duurt doorgaans 1 tot 1,5 uur.
Wat moet ik doen als ik verhinderd ben?
Neem dan contact op zodat we de afspraak kunnen verzetten.
Wat kost een energiecoach?
Niks. Energiecoaches komen gratis bij je langs.
Hoe maak ik een afspraak voor een energiecoach aan huis?
Dit kan online via dit formulier of bel 0345-504012. Vervolgens bespreken we telefonisch je eventuele vragen en stemmen we een datum en dagdeel af. We plannen afspraken in de ochtend, middag of avond, wat jou uitkomt. We plannen 3 weken vooruit. Je ontvangt een bevestiging van de afspraak met daarin ook de informatie ter voorbereiding. We vragen je om uiterlijk een week tevoren het Woningdossier in te vullen. De coach neemt contact op om de afspraak en de precieze tijd af te stemmen.
Wat kun je van een energiecoachbezoek verwachten?
Een energiecoach geeft tips, informatie en aanbevelingen hoe jij je woning energiezuiniger kunt maken en hoe je energie kunt besparen door middel van aanpassing van je gedrag. Tijdens het bezoek neemt de coach jouw vragen en het ingevulde Woningdossier met je door. En loopt een rondje door het huis om te inventariseren waar nog mogelijkheden liggen om energie te besparen. Als de coach een goed beeld heeft van jouw wensen en de mogelijkheden vertelt hij of zij je welke maatregelen je het beste kunt nemen, in welke volgorde en of je bijvoorbeeld in aanmerking komt voor subsidie.