Jelkes Sailmail nr 1.

Veiligheid aan boord

Aan boord is veiligheid heel belangrijk, daarom hebben we de eerste week les daarover. Een van de dingen waar we het over hebben gehad is het klimmen in de mast. Om te klimmen in de mast moet je eerst een aantal dingen voor bereiden. Als eerste moet je een tuigje halen en de haken waarmee je jezelf zekert. Daarna moet je checken of er niets in je zakken zit wat eruit kan vallen. Vervolgens met een crewmember je tuigje checken. Ten slotte moet ja naar het achterdek gaan en de officer van de wacht laten weten dat je de mast in gaat. Dat moet omdat de straling van de radar niet goed voor je hersenen is. Wanneer de radar is uitgezet mag je gaan klimmen. Je moet eerst aan de buitenkant van de boot komen, er hangen namelijk netten tijdens het zeilen om ervoor te zorgen dat we niet overboord slaan. Als je aan de buitenkant zit kun je gaan klimmen. Tijdens het klimmen moet je altijd jezelf aan 3 punten vast hebben, dus een hand los en de andere hand en je voeten op de netten. En dan klimmen! Dan moet je ook telkens je haken verplaatsen, anders kom je niet verder.

Ik was als eerste!

Ik ben als eerste gegaan want dan kon ik naar het puntje van de ra. Dat is de horizontale balk bij de vierkante zeilen. Toen ik uiteindelijk boven aangekomen was ging ik de ra op. En op de ladder is het nog prima te doen, maar die wordt steeds smaller. Helemaal bovenaan stap je over naar de ijzeren kabels die onder de ra hangen, voordat je dat doet zeg je eerst: “stepping up” om te laten weten dat je op de kabels komt. Je houdt je dan vast aan een stang die bovenop de ra hangen. Dan loop je naar de zijkant van de ra en je hangt op dat moment boven het water! Om terug te gaan doe je het allemaal op dezelfde manier maar dan omgekeerd.

Dit was het weer en tot volgende week!

Zeilgroetjes Jelke

Terug naar de overzichtpagina

Lees ook de andere blogs van Jelke, kom meer de weten over de Masterskip, de route en wat hij leert over energiezuinig reizen.

Terug naar het overzicht