Interview met Jelke

Al mijn geld opzijzetten voor deze reis!

Jelke zeilt de Atlantische Oceaan over en leert er veel

 

“Vanaf mijn 10e zeil ik al met m’n opa. Eerlijk is eerlijk, Jelke is het zeilen met de paplepel ingegoten. Vandaar dat de poster die op het Koningin Wilhelmina College in Culemborg hing, hem enorm triggerde. “Ik zag die poster en wist het meteen: dáár wil ik aan meedoen.”

Op die poster werd een oproep gedaan aan leerlingen die met een groep andere leerlingen en begeleiders de oceaan over wilden zeilen.

Anderhalve maand niet naar school

Dus anderhalve maand geen school! “Nee, maar ik denk er veel te leren! We volgen wel het schoolprogramma, maar dat doen we dan op de boot en leren in de praktijk. We kunnen nu beter dan ooit over de natuurlijke krachten van onze aarde leren!

Geen koek en snoep en elektronica

“We moeten wel alles zelf betalen. En dat geld had ik niet. Dus moet je geld werven. Ik heb werkelijk alles op zij gezet voor deze reis. In mijn vrije tijd heb ik gewerkt, allerlei dingen verkocht en ben ik op ziek gegaan naar bedrijven en organisaties die mij financieel wilden steunen. En dat is gelukt!”

Echt alles opzijzetten voor deze anderhalve maand?  “Ja! Ik heb het volgehouden en mijn doel is bereikt.  Maar het was soms wel moeilijk hoor: als mijn vrienden dan een zak pepernoten kochten, deed ik dat dus niet. Al mijn geld zette ik opzij voor deze reis. Gelukkig hadden ze daar wel begrip voor. Alhoewel sommigen me wel eens aanspoorden om te stoppen met het project en van het geld dat ik bijelkaar gespaard had, er gewoon een brommer voor te kopen! Haha!”

Energieloket Rivierenland steunt Jelke

Het energieloket steunt Jelke in zijn reis. Wij zijn benieuwd naar zijn verhalen en zijn ervaringen die hij heeft om energiezuinig deze anderhalve maand door te komen. “Gebruik maken van de energie die er al is door zon en wind. En dan slim omgaan met die energie. Dat gaat lukken!”

Terug naar de overzichtspagina

Lees ook de andere blogs van Jelke, kom meer de weten over de Masterskip, de route en wat hij leert over energiezuinig reizen.

Terug naar het overzicht