CV-ketel lager zetten. Is dat nodig?

Waarom staat de cv-ketel eigenlijk zo hoog ingesteld?

De installateur heeft het beste met ons voor. Hij stelt de watertemperatuur van de verwarming standaard hoog in. Dat doet hij zodat het in jouw huis gegarandeerd warm blijft. Zelfs bij uitzonderlijke situaties waarbij het buiten min 10 °C is en stevig waait. De installateur gaat er dan ook vanuit dat jouw woning niet beter is geïsoleerd dan tijdens de bouw werd vereist. Maar de échte situatie in jouw woning is vaak toch wat gunstiger.

In het voor- en najaar kan de cv-ketel met een lagere temperatuur voor het verwarmingswater volstaan, bijvoorbeeld 50 of 60°C. Als de woning is na-geïsoleerd kan jouw ketel waarschijnlijk op 50°C nog goed functioneren en misschien zelfs wel de hele winter door. En met zeer goed na-geïsoleerde woningen kan de temperatuur zelfs nog lager zijn.

Wat gebeurt er als ik mijn cv-ketel op een lagere temperatuur zet?

Zo werkt de ketel

 1. Oudere ketels of ketels met een oude thermostaat slaan aan als de temperatuur in de woning te laag is.
 2. De ketel gaat dan volop branden en verwarmt het verwarmingswater tot de ingestelde temperatuur, bijvoorbeeld 75, 80 of zelfs 90°C.
 3. Als de kamer waar de thermostaat hangt, op temperatuur is, schakelt de ketel weer uit. Maar de cv-pomp draait nog even door. De warmtetoevoer gaat ook nog even door en wordt het dus weer warmer dan noodzakelijk. Dit leidt tot onnodige warmteverliezen.

Wat is het voordeel van een lagere temperatuur?

Als je CV-ketel op een lagere temperatuur staat ingesteld, zorgt dat voor:

 • minder leidingverliezen doordat leidingen met een lagere temperatuur minder warmte uitstralen;
 • een constantere temperatuur in huis, doordat de temperatuur in woonkamer minder doorschiet;
 • het blijft niet onnodig warm;
 • een hoger rendement van de ketel, dus lagere stookkosten.

Als het op een koude winterdag toch niet goed warm wordt, dan kun je de temperatuur (tijdelijk) wat hoger instellen.

 Kan elke ketel op 60°C worden gezet?

Moderne modulerende ketels: niet nodig

Deze zorgen ervoor dat de temperatuur van de ketel automatisch lager is als het kan (zelf op 60°C zetten, is niet nodig). ‘Modulerend’ betekent dat de ketel met een lager vermogen (minder hard) kan branden. Als de woonkamer op temperatuur is, gaat de ketel op een lagere temperatuur branden om de kamer op temperatuur te houden. Met bijbehorende thermostaat wordt bedoeld een modulerende of ‘OpenTherm’ thermostaat. Deze stuurt een vraaggestuurd signaal naar de ketel. Heb je een modulerende ketel maar nog geen modulerende thermostaat, schaf dan een nieuwe modulerende thermostaat aan. Dit verbetert het comfort en bespaart op stookkosten.

Hoe weet je of jij een modulerende ketel hebt?

Of jouw CV- ketel en thermostaat modulerend zijn, kun je in de handleidingen van de ketel en de thermostaat zien.

Ook kun je kijken of de radiatoren na het opstoken, gedurende langere perioden handwarm of net iets warmer blijven. Als dat zo is, heb je een modulerende ketel met bijpassende thermostaat.

Een niet-modulerende ketel gaat namelijk steeds aan (als de temperatuur nog niet bereikt is)  en uit als de temperatuur bereikt is. De modulerende ketel schakelt na het bereiken van de temperatuur niet uit. Maar blijft wat lager op de achtergrond aanwezig. Zodat deze niet steeds vol kracht weer aan gaat. Als je een modulerende ketel hebt, hoef je dus geen lagere verwarmingstemperatuur in te stellen.

Combi-ketel: wel nodig

Bij combiketels kun je vaak twee temperaturen instellen: verwarming en warm tapwater.

 • De temperatuurinstelling van de verwarming kun je lager instellen
 • De temperatuur van het warm tapwater (water voor de douche, de wastafel en de keuken) hoeft ook niet onnodig hoog te zijn. Geadviseerd wordt om deze op 60°C in te stellen. Maar wel belangrijk om deze niet lager te zetten dan 60°C. Bij een te lage temperatuur kan namelijk de legionellabacterie in het water terecht komen. Daar kun je ziek van worden.

Lees hiervoor de handleiding van jouw combi-ketel.

En zijn er dan ook nog nadelen als ik mijn Cv-ketel op 60°C zet?

Energieadviseur Frank Spruit: ‘’Echte nadelen zou ik het niet noemen. Het zijn hooguit wat aandachtspuntjes.

 • Bij een strenge winterperiode met vorst kan het voorkomen dat je woning niet meer goed warm wordt met radiatoren van 60°C. In dat geval moet je tijdelijk de keteltemperatuur weer hoger instellen.
 • Bedenk ook, dat met een lagere temperatuur van het verwarmingswater de kamer wat minder snel opwarmt

Belangrijk: Vergeet niet dat je de Cv-ketel op 60°C hebt gezet! Als je denkt dat je ketel niet goed meer werkt, check dan eerst of je de temperatuur te laag hebt staan zodat het toch niet warm wordt! Dit scheelt je een rekening! En andersom geldt ook: als je de temperatuur tijdelijk wat hoger zet, vergeet deze dan niet na een koude periode wat lager te zetten!

En… blijf de thermostaat in de gaten houden! Ga je weg of ga je naar bed? Zet de thermostaat omlaag! ”

 

Hoe stel ik de temperatuur in?

Dit is verschillend per ketel. De ene ketel heeft een draaiknop voor de temperatuur en de andere ketel heeft een displaymenu waarmee je de keteltemperatuur kunt instellen. Als het menu niet duidelijk is, kijk dan in de handleiding van de ketel hoe je de temperatuur kan instellen. Op de website van MilieuCentraal kan je uitleg vinden over het instellen.