VvE SEEH: subsidie energieadvies & isolatie

Subsidieregeling voor isolerende maatregelen en energieadvies (SEEH)

Het Rijk heeft een subsidie beschikbaar gesteld voor VvE’s die hun gebouw willen verduurzamen. Je kunt deze subsidie inzetten voor een aantal energiebesparende maatregelen maar ook voor energieadvies. 

Deze subsidie is bestemd voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Voor VvE’s die bestaan uit koop- en huurwoningen komen ook in aanmerking voor de SEEH. VvE’s kunnen nog gebruikmaken van deze regeling tot en met 31 december 2023.

Wat valt er onder de subsidie?

Er zijn verschillende manieren mogelijk om met behulp van subsidie je energieverbruik te verminderen. Het begint altijd met het aanvragen van een professioneel energieadvies. Daarna kun je overgaan tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Er is subsidie beschikbaar voor:

 • Energieadvies door een gecertificeerde energieprestatieadviseur, eventueel in combinatie met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP);
 • Oplaadpuntenadvies
 • Energiebesparende maatregelen: wanneer je vereniging twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoert, komt je in aanmerking voor subsidie. Er zijn twee subsidievarianten:

1a. Isolatiemaatregelen. Houd hierbij rekening met een minimale oppervlakte en isolatiewaarde. Ook moet je minimaal twee isolerende maatregelen uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Lees altijd goed de voorwaarden door.

 • Spouwmuurisolatie
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie en/of bodemisolatie
 • Hoogrendementsglas

1b. Aanvullende energiebesparende maatregelen als:

 • Isolerende deuren
 • Energiezuinig ventilatiesysteem
 • Energiedisplay of slimme thermostaat

2. Zeer energiezuinig pakket. Bij deze optie gelden hogere besparingseisen voor de energiebesparende maatregelen die passen bij het nul-op-de-meter-concept voor het gebouw. Het betreft een vast pakket.

Aanvragen subsidie en uitvoerdersformulier

Je kunt de subsidie aanvragen via de site van het RVO. Je kunt iemand machtigen om deze aanvraag voor je te doen. Vraag je subsidie aan voor energiebesparende maatregelen? Dan heb je voor elke uitvoerder een uitvoeringsformulier nodig. Voor het energiezuinig pakket is een ander uitvoerderformulier nodig. Ook moet je de geaccepteerde offertes van de uitvoerders bij je subsidieaanvraag voegen. Voor het aanvragen van subsidie van energieadvies heb je enkel een digitaal factuur nodig en een digitale kopie van het besluit van de vergadering van eigenaren of de ALV.

Meer informatie?

Neem contact op met onze collega’s van Energie Samen Rivierenland. Zij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van VvE’s bij het verduurzamen van hun woningen.

Kijk hier voor meer informatie.  

Energiebespaarlening voor VvE

Naast de subsidieregeling voor VvE’s kan je ook een energiebespaarlening aanvragen.

Stel je vraag

 • Het energieloket gaat vertrouwelijk om met jouw gegevens. Lees onze privacyverklaring en disclaimer.

Ik wil graag energieadvies voor onze VvE

Heb je gelezen wat de mogelijkheden zijn van de subsidies en ben je geïnteresseerd in professioneel energieadvies? Bekijk wat de mogelijkheden zijn.

Energieadvies aanvragen