Mechanische luchttoevoer

Dit systeem komt in Nederland weinig voor: bijvoorbeeld woningen met luchtverwarming hebben dit systeem. Verse lucht wordt ingeblazen door een ventilator en de luchtafvoer gaat door open ramen, ventilatieroosters of een ventilatiekanaal.

Verse lucht wordt al dan niet verwarmd door een ventilator ingeblazen in verblijfsruimtenten (woonkamer en slaapkamers).

Bij dit systeem is het belangrijk dat de lucht door de woning kan stromen. Door het inblazen in de verblijfsruimten ontstaat daar overdruk. Onder de binnendeuren zitten meestal kieren. Door de overdruk stroomt de lucht via de gang naar keuken, badkamer en toilet. Daar moet dan wel een ventilatierooster of een (klep)raampje open staan om de vochtige of onfrisse lucht naar buiten te laten stromen.

Energiezuinige ventilator met vraagsturing

Als de ventilatie nog wordt verzorgd door een oudere ventilatiebox met wisselstroomventilator, dan kun je een nieuwe energiezuinige ventilatiebox met gelijkstroomventilator (laten) plaatsen. Deze bespaart op het elektriciteitsverbruik.

De energiezuinige ventilatiebox met gelijkstroomventilator heeft als voordelen:

  • Lager energieverbruik, en dus lagere kosten. De ventilatie-unit verdient zichzelf terug.
  • Minder geluid.

Als je de ventilatiebox laat vernieuwen, kun je ook meteen vraagsturing laten aanbrengen. Deze zorgt ervoor dat als de CO2 in de kamer (bij bezoek) of het vocht in de badkamer (bij douchen e.d.) toeneemt, de ventilator automatisch harder gaat werken en na een tijdje automatisch weer zachter gaat draaien. Zo heb je altijd voldoende verse lucht, maar ook niet teveel.

Aandachtspunt

Laat bij het plaatsen van de ventilatiebox de ventilatiekanalen reinigen.

Aan de slag.

Aan de slag! Hier let je op

Kijk hier voor het handige overzicht

Financiering en subsidie

Hoe betaal je deze maatregelen?

Kijk hier voor de mogelijkheden