Dakisolatie: zoldervloer

Plaats beloopbare isolatieplaten en bespaar geld en energie

Is het isoleren van de binnenkant en buitenkant van je schuine dak geen optie? Denk dan aan het isoleren van de zoldervloer. Dit is alleen een optie als je zolder onverwarmd is én geen leefruimte.

Er zijn eigenlijk twee manieren om dat te doen. Isoleer de zoldervloer of isoleer het plafond van je bovenste leefruimte. Met deze ingrepen bespaar je net zoveel energie als het isoleren van je schuine dak. Echter, het is makkelijker te realiseren en je hebt minder isolatiemateriaal nodig. Plaats altijd een dampremmende laag aan de warme kant, onder of boven het isolatiemateriaal.

Wat is het makkelijkste?

De makkelijkste manier om je zoldervloer te isoleren is om beloopbare isolatieplaten op je zoldervloer neer te leggen. Liggen de vloerbalken in de weg? Plaats dan isolatiemateriaal tussen de vloerbalken en plaats daarbovenop isolatieplaten. Heb je direct een egale vloer. Let op: vergeet niet ook het luik te isoleren en denk aan de kieren en naden.

Wanneer is mijn zoldervloer geschikt voor isolatie?

Je zolder moet geen leefruimte zijn. Er moet een luik in de zolder zitten en dus geen open zolder zijn. Ook moet je geen plannen hebben om in de toekomst de zoldervloer open te breken voor een hogere kamer. In dat geval kun je beter kiezen voor het isoleren van de binnenkant of buitenkant van je dak.

Wat levert het isoleren van je zoldervloer op?

Een gemiddeld hoekhuis of 2-onder-1-kap met onverwarmde zolder kan ongeveer € 400,- per jaar besparen op de energierekening. De kosten van het isoleren zoldervloer kost ongeveer € 1000,- als je het uitbesteedt en als je het zelf doet € 450,- (bron: Milieu Centraal). Mocht je de klus zelf klaren heb je het dus binnen twee jaar terugverdiend. Als je het laat uitbesteden binnen drie jaar. Let op: je kunt alleen aanspraak doen op subsidie als je het de klus door een professional hebt laten uitvoeren. Lees op onze site meer over subsidies.

Twijfel je welke dakisolatie geschikt is voor jouw woning? Vul dan de online tool in!

Hoe kan ik mijn dak het beste isoleren?

Veelgestelde vragen

Ik ben best handig, die zolder kan ik toch prima zelf isoleren?

Ja, dat kan zeker. Als je er maar rekening mee houdt dat de isolatie aan de binnenkant damp gesloten moet zijn. Naar buiten toe, naar de pannen toe, moet het damp-open zijn. Ook moet je er rekening mee houden dat je niet in aanmerking komt voor subsidie voor isolatie als je het werkt zelf uitvoert.

Ik woon in een oud huis met een prachtig balkenplafond op de slaapkamers en alles is netjes afgewerkt. Ik wil wel isoleren maar niet van binnenuit. Wat kan ik doen?

Als je een zolderruimte hebt kun je ervoor kiezen om de zoldervloer en/ of het dak te isoleren. Als je in een appartement woont stook, je zonder plafondisolatie, voor je boven buren. Wil je het dan toch isoleren, dan zul je toch een extra plafond aan moeten brengen. In de stijl van het bestaande plafond.

Mijn woning is uit de jaren ’90, ik heb dus overal (matige) isolatie? Wat kan ik doen om mijn woning toch beter te isoleren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om beter te isoleren. Je kunt een spouwmuur bijvullen of op muren/plafond/buitenmuren een extra laag aanbrengen. Je kunt het beste contact opnemen met een isolatiebedrijf om dit te bespreken. Klik op link voor bedrijven in de buurt waar wij mee samenwerken.  

Profiteer van collectieve inkoop

Je hebt besloten dat je zoldervloerisolatie wilt plaatsen. Nu kun je prijzen en producten gaan vergelijken. Het energieloket heeft een collectieve inkoopactie lopen. De collectieve inkoopactie is samengesteld door onafhankelijke energieadviseurs in samenwerking met regionale partijen.

Bekijk de inkoopactie