Eerste Kamer besluit op 13 februari: salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De salderingsregeling waarvan zonnepaneelbezitters gebruik kunnen maken, blijft voorlopig bestaan. 

Dit artikel is gepubliceerd op 14-02-2024 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie. Er kan inmiddels iets veranderd zijn als jij dit artikel leest. 

Salderingsregeling blijft voorlopig bestaan

De Eerste Kamer heeft op 13 februari 2024 besloten om de salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig te handhaven, ondanks eerdere voornemens voor afschaffing en verdeeldheid binnen de Tweede Kamer en onder de bevolking. De salderingsregeling maakt het mogelijk dat huishoudens met zonnepanelen  de stroom die ze overdag opwekken, kunnen verrekenen met de stroom die ze verbruiken.

De salderingsregeling maakt het mogelijk dat huishoudens met zonnepanelen de (goedkope) stroom die ze overdag (in de zomer) opwekken, kunnen verrekenen met de (dure) stroom die ze (in de winter) van het net af moeten nemen. Door dit besluit zijn zonnepaneelbezitters verzekerd van een kortere terugverdientijd. Maar ook zonder deze regeling, blijven zonnepanelen een rendabele investering.

 

Verdeeldheid

De discussie rondom de salderingsregeling werd aangezwengeld door argumenten van Minister Jetten en het kabinet dat zonnepanelen tegenwoordig betaalbaar genoeg zijn om ook zonder overheidssteun economisch voordelig te zijn. De huidige regeling kost de staatskas echter honderden miljoenen euro’s per jaar aan gemiste belastinginkomsten en legt een extra financiële last op huishoudens zonder zonnepanelen door hogere energieprijzen.

 

Hogere maandelijkse kosten door fluctuerende stroomprijzen

De fluctuerende stroomprijzen gedurende de dag, met de laagste prijzen rond het middaguur wanneer zonnepanelen het productiefst zijn, benadrukken het voordeel van de salderingsregeling voor zonnepaneelbezitters. Maar deze regeling leidt tot extra kosten voor energieleveranciers, die worden doorberekend aan alle klanten, inclusief degenen zonder zonnepanelen. Ook zij moeten opdraaien voor deze hogere maandelijkse kosten.

 

Omdat naar verwachting meer mensen zonnepanelen zullen aanschaffen en gebruik maken van deze salderingsregeling, zullen ook de maandelijkse kosten toenemen. Hoewel het kabinet oorspronkelijk de regeling wilde afbouwen, heeft het nu besloten om hier voorlopig van af te zien. Het debat over de financiering van zonne-energie en de verdeling van de kosten blijft een belangrijk en actueel thema.

 

Overweeg je zonnepanelen? Bekijk ons stappenplan!

We hebben een handig stappenplan gemaakt. Hiermee kom je alles te weten over het aanschaffen van zonnepanelen.

Naar het stappenplan