INTERVIEW: 5 vragen aan energiecoach Pieter

Een energiecoach wordt regelmatig uitgenodigd door wijk- en stadsgenoten om op keukentafelbezoek te komen. Logisch: ze willen aan de slag willen met energie besparen en opwekken. Veel mensen willen het wel, maar weten eigenlijk niet waar ze moeten beginnen. En dán zijn ze aan het goede adres bij een energiecoach. Wat doen die eigenlijk? En waarom zou je zelf een gecertificeerde energiecoach worden? We vroegen het aan Pieter de Regt die al sinds 2017 energiecoach is.energiecoach neder betuwe

 

Naam: Pieter de Regt

Woonplaats: Opheusden, Neder-Betuwe

Energiecoach sinds: 2017

Woning: 1930, recent van energielabel G naar energielabel A gegaan.

Hobby: glas in lood

 

Waar heb je het over tijdens een keukentafelgesprek?

Allereerst probeer ik te achterhalen wat de drijfveren zijn van de woningeigenaren. Willen ze graag werken aan een betere wereld? Of gaan ze aan de slag omdat ze een te hoge energierekening hebben? Overigens is beide een goede reden om te gaan verduurzamen.

Daarna pakken we het persoonlijke woondossier erbij. Wat hebben ze al ingevuld en wat nog niet? Ik leg uit waarom het zo handig is om deze tool zo volledig mogelijk in te vullen en het er zo af en toe bij te pakken. Het geeft goed weer waar je staat in het verduurzamingsproces en wat de volgende stap is. Voor mij als energiecoach is dat ook superhandig: dan weet ik dat ik alle aspecten even benoem.

Vervolgens hebben het over de maatregelen die al getroffen zijn en wat ze nog kunnen en willen doen.

Ook het kostenplaatje tikken we altijd aan. Milieu Centraal heeft prijzen van wat gemiddeld een energiebesparende maatregel, als bijvoorbeeld dakisolatie, kost. Uiteraard is dit per woning verschillend en vergt dat nader onderzoek. Maar onze taak is om een algemene richting aan te geven. Vanzelfsprekend wijs ik ze ook op de subsidie- en financieringsmogelijkheden.

Ik merk dat veel bewoners vooral bevestiging zoeken. Ze zeggen bijvoorbeeld: “We hebben bedacht om het zo aan te pakken, zitten we in de goede richting?”  Of: “We denken dat we hiervoor professioneel advies over in moeten winnen, is dat nodig?” Het is voor woningeigenaren zó fijn om even te sparren met iemand over deze onderwerpen.”

Wat doet een energiecoach niet?

Een onafhankelijk energiecoach is een eerste stap naar een duurzame woning. Het is een vrijwilliger die je op weg helpt en vertelt wat er allemaal mogelijk is. Wat een energiecoach niet doet is specialistisch advies geven of een warmteberekening maken. Wil je dat wel, dan verwijs ik je dan door naar een (betaalde) specialist.

Waarom ben je energiecoach geworden?

Eigenlijk om twee redenen. Wij kwamen hier wonen in 2016 vanuit Brabant, dus met vrijwilligerswerk kon ik mensen uit mijn omgeving leren kennen. En de tweede reden is voor de duurzaamheid. Ik wil graag een mooie wereld kunnen achterlaten aan onze kinderen en kleinkinderen. Zuinig omgaan met energie hoort daarbij.

Moet je technisch zijn om energiecoach te worden?

Nee. Ik heb wel zelf een achtergrond in de elektrotechniek, maar verder altijd in de IT gewerkt. Je hoeft niet technisch te zijn om energiecoach te worden.  Je geeft immers geen diepgaand advies maar je helpt mensen juist op weg. Wel moet je logisch kunnen nadenken. Je moet kunnen bedenken wat het gevolg is van een actie. Je hoeft bijvoorbeeld niet precies te weten hoe een warmtepomp werkt, maar je moet er wel iets van weten. Gelukkig krijgen we daarvoor een handige training. ”

Over welke eigenschappen moet je beschikken om een goede energiecoach te zijn?

Luisteren en doorvragen!  Contact maken met mensen en hun drijfveren is belangrijker dan je technische kennis.

Heb je het interview met Pieter gelezen en wil je meer informatie over de vacature voor energiecoaches. Lees dan hier de vacature of neem contact op met Boukje Hamersma via [email protected].

Blijf op de hoogte

Meld je, net als 12.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!