Geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling vanaf 2023

Minister Wiebes heeft de knoop doorgehakt, de salderingsregeling van zonnepanelen wordt langzamerhand afgebouwd. Hoe dat in zijn werk gaat, is ook al bekend: eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9% minder salderen zodat er in 2031 niet meer gesaldeerd kan worden.

Het kabinet verwacht dat het voor huishoudens financieel aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen en met deze afbouwregeling wordt tegelijkertijd overstimulering voorkomen. Volgens minister Wiebes pakt zo de energietransitie voor de belastingbetaler niet duurder uit dan nodig.

De salderingsregeling kost de overheid veel geld, maar is bedoeld om de investering in zonnepanelen om zo het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Naast het feit dat de overheid door deze regeling minder energiebelasting ontvangt, moet ze ook investeren in de elektriciteitscentrale: deze zijn voor eenrichtingsverkeer ingericht, namelijk van de centrale naar de woning. Maar door de salderingsregeling gaat er steeds meer energie op en neer: tweerichtingsverkeer. En dat vergt aanpassing.

Wat betekent dit voor jou?

Eigenlijk niet zo veel. Alleen dat de terugverdientijd van jouw investering omhoog gaat. Maar je blijft nog steeds profiteren van een goed financieel rendement. Bovendien wek je nog steeds efficiënt je eigen duurzame energie op!

Vraag nu advies aan

Wilde je graag zonnepanelen maar twijfel je nu de salderingsregeling wordt aangepast? Vraag gratis en persoonlijk advies aan voor een van onze energiecoaches.