Wat is beter: een elektrische keukenboiler (close-in boiler), warm tapwater van de HR++ ketel of een kookkraan?

Dat hangt af van het tappatroon (aantal keer warm water tappen per dag) en de afstand tot de ketel. Als de HR-ketel in de buurt van de keuken hangt, is dat de goedkoopste oplossing. Dit komt omdat gas per kWh ongeveer 2 tot 2,5 keer zo goedkoop is als elektriciteit (dit verschil was nog groter, maar gas is duurder geworden). Alleen als je een volledige warmtepomp (ook wel combi warmtepomp of all-electric warmtepomp) of een warmtepompboiler hebt, is elektrisch verwarmen van tapwater goedkoper (en beter voor het milieu).
Een heetwaterkraan is relatief duur in gebruik van warm tapwater (ca. 2x zo duur), dit wordt wel deels gecompenseerd doordat water koken weer wat efficiënter kan, maar overall is het voor veel huishoudens duurder in gebruik.
Een close-in boiler of heetwaterkraan is ook niet duurzamer dan een warmtepomp. Als je groene stroom gebruikt, is dat natuurlijk wel beter dan grijze stroom, maar groene stroom is schaars. We hebben nu al te weinig plek voor alle windmolens die nodig zijn. Als iedereen een close-in boiler of waterkoker gaat aanschaffen, hebben we nog meer windmolens nodig.
Als je nu de wachttijd voor warm water te lang vind, kan het helpen om een moderne combiketel aan te schaffen (heeft sneller warm water) en te laten controleren of de leiding tussen ketel en keuken goed is (niet te lang en/of dik, wel geïsoleerd).
Als je toch een close-in boiler neemt, zet hem dan op een tijdklok en stel hem in op 60°C.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op