Waarom gaat het bij het aardgasvrij maken altijd over de warmtepomp en nooit over de elektrische CV-ketel?

Een elektrische ketel gebruikt veel stroom (10.000 kWh voor een redelijk geïsoleerde hoekwoning). Elektriciteit is ondanks de gestegen gasprijzen nog steeds ongeveer twee keer zo duur als gas (per MegaJoule warmte). Dat betekent dus dat je energierekening twee keer zo hoog wordt. Daarnaast is een elektrische ketel voor milieu alleen goed als je groene stroom gebruikt. De warmtepomp is ongeveer vier keer zo efficiënt als een ketel. Daardoor zijn de energiekosten fors lager en hoeft er minder duurzame energie opgewekt te worden.
Een gemiddeld huishouden met een redelijk geïsoleerde hoekwoning met warmtepomp en een elektrische auto heeft al 22 zonnepanelen nodig om in de elektriciteitsvraag te voorzien. Dit past doorgaans al niet op de woning. Als dezelfde woning met een elektrische ketel zou worden verwarmd, zijn er maar liefst 40 zonnepanelen nodig. Dit past helemaal niet op de woning en dus zijn er meer windmolens en zonneparken nodig om voldoende duurzame energie op te wekken. Dat is nationaal gezien een groot probleem omdat we in ons land nu al (zonder elektrische ketels) nauwelijks plek voor windmolens en zonneparken kunnen vinden.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op