Mijn ledlamp blijft branden als ik de lamp uitschakel. Hoe kan ik dat oplossen?

Ledlampen worden doorgaans met een schakelaar aan- en uitgeschakeld. Op het moment dat de schakelaar uitstaat, kan er geen (lek)stroom meer lopen. Het kan dat de elektronica in de ledlamp of het armatuur een beetje stoom opslaat (tijdens het branden) die na afschakeling ontlaadt. Dit nagloeien is normaal gesproken van korte duur en leidt dus niet tot extra stroomverbruik.
Als een ledlamp op een dimmer staat die niet goed uitschakelt of een schakelaar met lichtindicatie, zou er een lekstroom kunnen ontstaan. Hier zijn oplossingen voor.
Ook kan het zijn dat de lange schakeldraden (dus ook de draad waar geen stroom meer op staat) en klein inductiestroompje opvangt van andere leidingen (van een apparaat dat aan staat of zelf een lekspanning veroorzaakt). Dat gaat om een minimaal stroompje (< 0,1 W). Maar dit kan genoeg zijn om je ledlamp zwak te laten branden. Mocht je er last van hebben, dan zijn daar twee oplossingen voor:
- Normaal gesproken schakel je alleen de fasedraad. Als je ook bij de nulleider kan of een nuldraad aan kan leggen, dan kan je een tweepolige schakelaar installeren. Deze voorkomt of beperkt inductiestroom in de draden naar de lamp. Het is echter niet 100% zeker of de lamp hiermee volledig uit gaat.
- Je kan ook een dimstabilisator (ook wel compensator genoemd) aanschaffen en bij je lamp installeren. Dit kan ook als er geen dimmer wordt gebruikt. Deze dimstabilisator 'verbruikt' de inductiestroom. Het bespaart niets, maar kost ook geen extra energie en het licht is dan wel echt uit.
Voor een dimmer, tweepolige schakelaar of een dimstabilisator kun je advies vragen bij een verlichtingswinkel.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op