Kan spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaken doordat de luchtverversing in de spouw verstoord wordt?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Nee. De ventilatie in de spouw komt inderdaad wel te vervallen. Bij de meeste muren is dit geen probleem. De isolatie zal geen vocht naar binnen doorlaten omdat alle isolatiematerialen voor de spouw waterafstotend zijn. Eventueel vocht in het buitenblad zal naar buiten toe uitdampen. Dat betekent wel dat de steen daar geschikt voor moet zijn. Het isolatiebedrijf beoordeelt dat alvorens te gaan isoleren. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de luchtverversing in de spouw nauwelijks van invloed is op de vochthuishouding van je buitenblad.

In enkele uitzonderingsgevallen zou bij na-isolatie in een vervuilde spouw vochtdoorslag kunnen gaan plaatsvinden. Ook kan uitdamping naar buiten toe een probleem zijn bij stenen die geschilderd zijn of een glazuurlaag hebben. Daarom controleren isolatiebedrijven altijd of de spouw schoon is en of de steen geschikt is voordat ze gaan isoleren. Dit gebeurt aan de hand van strenge richtlijnen en gecertificeerde isolatiebedrijven geven dan ook garantie op het werk.

Wat wel een aandachtspunt bij na-isolatie is, is de ventilatie van de woning zelf. Met na-isolatie kunnen bestaande naden en kieren afgedicht worden. Dan komt er minder frisse lucht binnen. Bekijk daarom of de ventilatie van de woning voldoende is. Er zal misschien vaker dan voorheen een klep- of kiepraam opengezet moeten worden. Overweeg de isolatie ook te combineren met het aanbrengen van energiezuinige ventilatievoorzieningen. Kijk voor meer informatie over isoleren en ventileren op onze website.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op