Kan spouwmuurisolatie vochtproblemen veroorzaken doordat de luchtverversing in de spouw verstoord wordt?

Nee. De ventilatie in de spouw komt inderdaad wel te vervallen. Bij de meeste muren is dit geen probleem. De isolatie zal geen vocht naar binnen doorlaten. Eventueel vocht in het buitenblad zal naar buiten toe uitdampen. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat de luchtverversing in de spouw nauwelijks van invloed is op de vochthuishouding van je buitenblad. In enkele uitzonderingsgevallen zou bij na-isolatie in een vervuilde spouw vochtdoorslag kunnen gaan plaatsvinden. Ook kan uitdamping naar buiten toe een probleem zijn bij stenen die geschilderd zijn of een glazuurlaag hebben. Daarom controleren isolatiebedrijven altijd of de spouw schoon is en of de steen geschikt is voordat ze gaan isoleren. Dit gebeurt aan de hand van strenge richtlijnen en gecertificeerde isolatiebedrijven geven dan ook garantie op het werk.
Wat wel een aandachtspunt bij na-isolatie is, is de ventilatie van de woning. Met na-isolatie kunnen bestaande naden en kieren afgedicht worden. Dan komt er minder frisse lucht binnen. Bekijk daarom of de ventilatie van de woning voldoende is.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op