Kan spouwmuurisolatie leiden tot vochtproblemen?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

De kans dat spouwmuurisolatie leidt tot regendoorslag door de buitenmuur is nihil. Er zijn goede uitvoeringsrichtlijnen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie en gecertificeerde isolatiebedrijven geven 10 jaar garantie op hun werk. Om dit te kunnen waarborgen, zal het isolatiebedijf de spouw en de muur goed controleren alvorens te gaan isoleren. De isolatie die in de spouw word aangebracht (schuim, verlijmde EPS bolletjes of glaswolvlokken) is waterafstotend.

Wel een punt van aandacht is de ventilatie in de woning. Voordat geïsoleerd wordt komt veelal via spleten en kieren verse lucht binnen. Door de isolatie aan te brengen, worden een aantal spleten en kieren gedicht en kan de toevoer van verse lucht behoorlijk afnemen. Om te voorkomen dat het daardoor vochtiger wordt in huis, is het van belang dat de woning goed wordt geventileerd. Kijk of er voldoende ventilatievoorzieningen (ventilatieroosters, klep- of kiepramen, ventilatiesysteem) aanwezig zijn en of die goed gebruikt worden. Wellicht is het nodig om een extra ventilatierooster in de gevel te laten plaatsen. Nog beter is het om ventilatie met warmteterugwinning te laten installeren, dan blijft de lucht in huis fris terwijl er heel weinig warmte verloren gaat. De winst is dan dubbel: goede isolatie en zuinige ventilatie.

Kijk voor meer informatie over isoleren en ventileren op onze website.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op