Isolatiebedrijven raden mij af om spouwmuurisolatie toe te passen omdat de muur aan de buitenkant geverfd is, klopt dat?

Ja. Isolatiebedrijven hebben de vorige eeuw veel ervaring opgedaan en er zijn uitvoeringsrichtlijnen voor spouwmuurisolatie opgesteld. De isolatiebedrijven met keurmerk werken volgens deze uitvoeringsrichtlijnen en geven garantie op hun werk. Zij hebben geen reden om hun eigen producten af te raden tenzij het echt niet verantwoord is. Als de spouw gevuld is, kan vocht dat in de stenen terecht komt alleen naar buiten toe uitdampen. Stucwerk of verf aan de buitenkant kunnen het damptransport naar buiten toe afremmen. Daardoor is de kans groter dat er vorstschade in de stenen ontstaat. In het begin (eind jaren 80) zijn hier in Nederland fouten mee gemaakt. Isolatiebedrijven bekijken sindsdien de muur goed alvorens isolatie aan te bieden. Daarbij kijken ze naar de spouw, het type steen, de onderhoudstoestand en of er een dampopen verf/stuc is toegepast. Bij twijfel kunnen ze geen garantie geven en zullen ze het afraden.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op