Isolatiebedrijven raden mij af om spouwmuurisolatie toe te passen omdat de muur aan de buitenkant geverfd is, klopt dat?

Dit artikel is gepubliceerd op 14-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja, in veel gevallen klopt dat ook. Isolatiebedrijven hebben eind jaren 80 en begin jaren 90 van de vorige eeuw veel ervaring met spouwmuur vullen opgedaan. Helaas ging het toen ook wel eens verkeerd. Bij een aantal muren met geglazuurde stenen en geschilderde stenen zijn er na het isoleren stukken van de stenen afgesprongen. Stenen in het buitenblad kunnen nat worden door vocht van buitenaf, maar ook door damp vanuit de woning wat condenseert. Dit vocht moet ook weer kunnen verdampen. Als er glazuur, stucwerk of verf aan de buitenkant zit, belemmert dat het damptransport naar buiten toe en moet dat vocht dus via de spouw afgevoerd worden. Als dan de spouw met isolatiemateriaal gevuld wordt, kan het vocht niet meer weg. Bij vorst kan dit tot schade leiden.

Naar aanleiding van deze schadegevallen zijn er eind vorige eeuw uitvoeringsrichtlijnen voor spouwmuurisolatie opgesteld. De isolatiebedrijven met keurmerk werken volgens deze uitvoeringsrichtlijnen en geven garantie op hun werk. Zij hebben geen reden om hun eigen producten af te raden tenzij het echt niet verantwoord is. Isolatiebedrijven bekijken sindsdien de muur goed alvorens te gaan isoleren. Daarbij kijken ze naar de spouw, het type steen, de onderhoudstoestand en of er een dampopen verf/stuc is toegepast. Bij twijfel kunnen ze geen garantie geven en zullen ze het afraden.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op