Ik woon in een oud huis met een prachtig balkenplafond op de slaapkamers en alles is netjes afgewerkt. Ik wil wel isoleren maar niet van binnenuit. Wat kan ik doen?

Als je een zolderruimte hebt kun je ervoor kiezen om de zoldervloer en/ of het dak te isoleren. Als je in een appartement woont stook, je zonder plafondisolatie, voor de buren. Wil je het dan toch isoleren, dan zul je toch een extra plafond aan moeten brengen. In de stijl van het bestaande plafond.

Anderen bekeken ook

Ik voel altijd kou in een bepaalde hoek van de woning, hoe kan dat?

Dan komt dus de confectiewarmte niet in die hoek. Het kan daardoor ook zijn dat de muren in die hoek vochtiger zijn. Daardoor heb je ook meer gevoel van kou. Het is handig om advies te vragen van een verwarmingsspecialist.

Hoe kan ik zien of weten of mijn spouw geïsoleerd is?

Het bouwjaar van de woning geeft al vaak een goede indicatie. Bij twijfel kun je een deskundige inschakelen. Deze kan dan door middel van een endoscoop (kleine camera met flexibele buis) via een gaatje in de gevel in de spouw kijken 

Kan ik de spouw van mijn woning na-isoleren indien mijn spouw al van isolatie is voorzien?

Ja, dat kan. De isolatiewaarde van de gevel zal dan hoger worden. Maar besef wel dat de terugverdientijd van de investering langer zal zijn omdat de daarmee verhoogde isolatiewaarde verhoudingswijs geringer zal zijn dan bij een niet-geïsoleerde spouw.