Ik wil zonnepanelen maar mijn dak heeft een deel van de dag schaduw. Wat kan ik dan het beste doen?

Zonnepanelen die een groot deel van de dag zon vangen en een kleiner deel van de dag schaduw, kunnen nog steeds rendabel zijn. Hoe meer ze in de schaduw liggen, hoe lager het rendement.
Zonnepanelen worden in principe in serie geschakeld. Het voordeel is beperkte leidingverliezen. Een nadeel daarbij is dat als één paneel (deels) in de schaduw ligt, de opbrengst van de hele serie panelen minder is. Dat komt omdat de stroomsterkte in het paneel met schaduw minder wordt en alle panelen in een serie dezelfde stroomsterkte hebben. Daarom zullen alle panelen in die 'string' (serie) een lagere stroomsterkte krijgen en dus hun opbrengst verminderen.
Een beetje schaduw 's ochtend en 's avonds heeft weinig negatieve gevolgen, omdat de opbrengst dan toch gering is. Als de omvormer bovendien een slimme regeling heeft (die er samen met de by-pass diodes in de panelen ervoor zorgt dat panelen in de schaduw niet meedoen) dan is het effect helemaal gering.
Als er midden op de dag een schaduw over het dak 'schuift', kan er beter voor een systeem met optimizers of micro-omvormers worden gekozen. Dit zorgt ervoor dat de panelen in de schaduw nog een positieve bijdrage kunnen hebben en tevens dat de andere panelen optimaal blijven presteren. Dit geldt ook als er één paneel sterk vervuild of kapot is, of van de fabriek af al een wat lager vermogen heeft. Een installatie met optimizers of micro-omvormers zal daarom vaak een iets hogere opbrengst hebben.
Als voor optimizers wordt gekozen worden meestal alle panelen van optimizers voorzien. Met optimizers worden de panelen gewoon in serie geschakeld en wordt de opbrengst middels de spanningsregeling optimaal gehouden.
Als voor micro-omvormers wordt gekozen, worden de zonnepanelen parallel geschakeld (allemaal hun eigen aansluiting op het AC net). Je hebt daardoor meer AC-kabel. De micro-omvormer is vaak wat duurder dan een optimizer, maar bespaart op een centrale omvormer.
Wat het meest (kosten)efficiënt is, kan je de aanbieders vragen. Vraag kosten en opbrenst (door middel van een norm berekening) op.
Als er veel schaduw op het dak valt, bekijk dan of een schuur of carport beter is of overweeg deel te nemen aan een energiecoöperatie.    

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op