Ik heb zonnepanelen en wil graag energie opslaan voor eigen gebruik.

Dit artikel is gepubliceerd op 29-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Stroom van zonnepanelen kan je opslaan in een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, zodat je een overschot is aan zonne-energie overdag 's avonds kunt gebruiken. Dit gebeurt nog niet veel omdat dit met de huidige salderingsregeling niet rendabel is. Maar na 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en worden vraagsturing (zie vraag daarover) en thuisopslag opties om zonnepanelen rendabeler te maken. Ook als de omvormer regelmatig afslaat vanwege overbelasting van het elektriciteitsnet in de buurt, dan heeft een thuisaccu een voordeel. De omvormer slaat minder snel af, omdat die eerst de accu gaat opladen.

Er zijn behoorlijk wat merken thuisaccu's in de handel. Op de website van Zelfenergieproduceren staan een aantal merken genoemd.

In theorie kan je ook stroom opslaan in de accu van een elektrische auto. Dit werkt natuurlijk alleen als je de auto overdag (thuis of op je werk) op kunt laden. Je hebt dan een hybride omvormer nodig en je auto moet geschikt zijn om terug te leveren. Dat heet bidirectioneel laden of V2G (Vehicle to Grid). Op dit moment kunnen nog maar enkele typen dat, maar er komen steeds meer auto's op de markt die dat kunnen.

Op de website van MilieuCentraal staat uitleg over energie opslaan en staan ook enkele links naar pagina's met merken accu's die verkrijgbaar zijn.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op