Ik heb zonnepanelen en wil graag energie opslaan voor eigen gebruik.

Stroom van zonnepanelen kan je opslaan in een thuisaccu, ook wel thuisbatterij genoemd, zodat je een overschot is aan zonne-energie overdag 's avonds kunt gebruiken. Dit gebeurt nog niet veel omdat dit met de huidige salderingsregeling niet rendabel is. Maar na 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd en worden vraagsturing (zie vraag daarover) en thuisopslag opties om zonnepanelen rendabeler te maken.
Er zijn enkele merken thuisaccu's in de handel.
In theorie kan je ook stroom opslaan in een auto-accu van een elektrische auto. Dit werkt natuurlijk alleen als je de auto overdag (thuis of op je werk) op kunt laden. Je hebt dan een hybride omvormer nodig. De auto moet echter ook terug kunnen leveren. Op dit moment kan nog maar enkele merken dat, maar binnenkort komen er meer auto's die dat kunnen. Op de website van MilieuCentraal staat uitleg over energie opslaan en staat een link naar een pagina met de merken accu's die verkrijgbaar zijn.    
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/energieopslag-thuis-zonnestroom

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op